«Η επανάσταση του Θερίσου είναι η πρώτη καθαρή και γνήσια λαϊκή αντιδυναστική επανάσταση στην Ελλάδα. Είναι η μάχη κατά του δεσποτισμού και της καταπίεσης της λαϊκής κυριαρχίας. Επίσης η πρώτη φιλελεύθερη δημοκρατική επανάσταση, όπου μετέχουν άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις», τόνισε στην ομιλία του ο πρώην βουλευτής Σήφης Μιχελογιάννης, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επανάσταση του 1905, που πραγματοποιήθηκε προχθές, Σάββατο, στο Θέρισο.
«Το Θέρισο του 1905 ήταν πραγματικά η αφετηρία που οδήγησε στην επανάσταση στο Γουδί το 1909, η οποία και έφερε επίσημα πλέον τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο πανελλήνιο προσκήνιο», επεσήμανε ο ομιλητής και συνέχισε:
«Στο Θέρισο, ο Βενιζέλος απέδειξε ότι δεν είναι ο άνθρωπος του ακραίου πείσματος κατά του Πρίγκιπα, όπως τον χαρακτήρισαν ορισμένοι. Είναι όμως ο άνθρωπος της ακραίας θέλησης για την απελευθέρωση της πατρίδας του και της ένωσής της με την Ελλάδα. Η θέλησή του, η διεισδυτική και διαπεραστική του ματιά προς τα μελούμενα, οι άριστοι συνεργάτες του, ο ακλόνητος στρατηγικός του σκοπός για την Ενωση είναι η εξουσία του. Με το Θέρισο κινητοποίησε τις μάζες του κρητικού πληθυσμού, με τους απελευθερωτικούς Βαλκανικούς Πολέμους, που τόσο αριστοτεχνικά προετοίμασε, κινητοποίησε τις μάζες όλου του ελληνισμού. Στο Θέρισο, ο Βενιζέλος αναδεικνύει την έννοια και τον συμβολισμό και το περιεχόμενο του πραγματικού προοδευτικού πολιτικού. Είναι αυτός που ανοίγει τους δρόμους του μέλλοντος της Κρήτης και της Ελλάδας. Ας μην ξεχνούμε ότι στην Κρήτη και στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα, δεν έχουν φθάσει οι αρχές και οι ιδέες του Διαφωτισμού, δεν έχουν φθάσει οι αρχές, οι ιδέες και οι αξίες της Γαλλικής Επανάστασης του 18ου αιώνα με ολοκληρωμένο τρόπο. Η επανάσταση του Θερίσου, είναι η μάχη κατά του δεσποτισμού και της καταπίεσης της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι η πρώτη φιλελεύθερη δημοκρατική επανάσταση, όπου μετέχουν άνθρωποι απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Στο Θέρισο φαίνεται η μεγάλη αυτοπεποίθηση του αληθινού ηγέτη. Ο Βενιζέλος γνωρίζει τις μεγάλες αντιθέσεις των ξένων δυνάμεων, τις αντίρροπες τάσεις τους, τις αντιφατικές και αντίπαλες θέσεις τους. Τα αντίθετα συμφέροντά τους. Είναι σίγουρος ότι δεν θα συμφωνήσουν να κτυπήσουν το οχυρό του Θερίσου, το σύμβολο της επανάστασης. Είναι σίγουρος για τη σχεδόν αναίμακτη επιτυχία της επανάστασης. Εξάλλου γνωρίζει ότι και η κοινή γνώμη της Ευρώπης δεν θα δεχόταν εύκολα μια καινούργια απρόκλητη αιματοχυσία. Η αντοχή στο χρόνο και η ψυχραιμία στις δυσκολίες θα έφερναν την επιτυχία. Ο Βενιζέλος ήταν επαναστάτης αλλά και μετριοπαθής και ρεαλιστής. Ηταν άνθρωπος της πολιτικής υπέρβασης και του συμβιβασμού, όταν χρειαζότανε. Ναι, δεν ήρθε αμέσως από την επανάσταση του Θερίσου η Ενωση. Ηρθε όμως η απελευθέρωση και η γνήσια αυτονομία της Κρήτης, που οδήγησαν στην Ενωση. Στο Θέρισο έχομε τη συμμαχία των ανθρώπων της πολιτικής, της δράσης και της επανάστασης με τους ανθρώπους του πνεύματος και της Τέχνης. Ασφαλώς σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που έχουν τεράστια οικονομική κρίση θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, γνώστες της Ιστορίας, που θα σκέπτονται την ανάγκη ύπαρξης ενός πραγματικού ηγέτη, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από εδώ, από το Θέρισο στην επέτειο της επανάστασης, μας δίνει μια εντολή. Μας λέει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να επιβιώσουμε, να αγωνισθούμε και να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύει ότι μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Πάντοτε το πίστευε. Και στις χειρότερες περιστάσεις κράτησε την ψυχραιμία του και την αισιοδοξία του. Μπορεί να μη διδάσκει η Ιστορία. Η αυτογνωσία όμως είναι πάντοτε χρήσιμη», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μιχελογιάννης.
Νωρίτερα σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος επεσήμανε ότι «τα μηνύματα της επανάστασης του Θερίσου, είναι επίκαιρα σήμερα στην εποχή μας, για ένα πολιτικό σύστημα με σωφροσύνη και σχεδιασμό για τον τόπο μας». Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε: «η επανάσταση του Θερίσου θεωρώ ότι είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδος. Η νεότερη Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση του Θερίσου, και τις εξελίξεις που ακολούθησαν».
«Από την επανάσταση του Θερίσου ξεκίνησε ένας μεγάλος Ελληνας και πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος», τόνισε στη δήλωσή του ο βουλευτής Χανίων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ σημείωσε ακόμα ότι «ο Βενιζέλος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα τότε -εκτός από τη συμβολή του για την καλή εξέλιξη του Κρητικού ζητήματος- είχε το θάρρος να πάρει πρωτοβουλίες που κυριολεκτικά άλλαξαν το κράτος. Παρόμοιες συνθήκες πιστεύω ότι περνά και σήμερα ο τόπος μας ενώ χρειάζονται πρωτοβουλίες και πολλή προσπάθεια ώστε η χώρα μας να μπορέσει να “ξανασταθεί στα πόδια της”. Πιστεύω απόλυτα ότι για να πάει μπροστά ο τόπος και να σωθούμε από τη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι, τα δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται είναι μεν αναγκαία αλλά παράλληλα σε όλους τους τομείς της δημόσιας δράσης, το κράτος, οι πολιτικοί καθώς και η πολιτεία να δείχνει το ανάλογο ήθος».
Ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Ξυνίδης σημείωσε ότι «τιμάμε τη μνήμη του μεγάλου Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και όλων αυτών οι οποίοι με το παράδειγμά τους έδειξαν ότι με τέτοιες επαναστάσεις και εξεγέρσεις μπορεί ο λαός ενωμένος να προχωρεί.
Αυτό, πιστεύω, ότι διαχρονικά είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους εμάς τους Ελληνες, ειδικά τη δύσκολη εποχή που περνάμε.
Πρέπει λοιπόν ενωμένοι να προχωρήσουμε, για να αντεπεξέλθουμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».
Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελ. Βενιζέλος”, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, συνεχίστηκε με καταθέσεις στεφάνων
ενώ λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, η εκδήλωση συνεχίστηκε σε κλειστό χώρο.