Το νόμισμα έχει δύο όψεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Και την τελευταία εβδομάδα τις έχουμε -ως Ελληνες- γνωρίσει και τις δύο.
Ας ξεκινήσουμε με την? καλή: Κατ? αρχήν, ήρθε η έγκριση της έναρξης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και της αποδέσμευσης των 130 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012 – 2015, από το Eurogroup. «Δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί», χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρός του, κ. Γιούνκερ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπλήρωση από τη χώρα μας όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών και την, πέρα από κάθε προσδοκία, συμμετοχή στο PSI.
«Νέα αρχή για την Ελλάδα», ήταν η δήλωση του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος έσπευσε να προσθέσει πως η χώρα πρέπει να προσηλωθεί στην εφαρμογή του νέου προγράμματος, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πολιτική ενότητα στην Ελλάδα.
Χθες, ήρθε η είδηση της έγκρισης από το ΔΝΤ της συνεισφοράς των 28 δισ. ευρώ στο δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα, εκ των οποίων το 1,65 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί άμεσα.
Ταυτόχρονα, ήρθε και η προαναγγελία του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, Χορστ Ράιχενμπαχ, περί αναπτυξιακών μέτρων για την Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας», ανέφερε ο Ράιχενμπαχ.
Αποφάσεις και εξαγγελίες, που μεταφέρουν αέρα αισιοδοξίας, ελπίδας και ανακούφισης στην αγορά, στην κοινωνία.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: Είναι τα απογοητευτικά στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το Οικονομικό Ινστιτούτο IFO του Μονάχου.
Σύμφωνα με αυτά, η ελληνική οικονομία αγγίζει τα επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών και αν η ύφεση όπως λέει το IFO φθάσει το 8% τότε η Ελλάδα θα μείνει πίσω ακόμη και από το Μπαγκλαντές.
Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου σε μια χώρα του δυτικού κόσμου.
Και βέβαια, τελευταία, αλλά όχι λιγότερης σημασίας, αναφορά στις ανατροπές στους μισθούς που -για μία ακόμη φορά- βρίσκονται προ των πυλών αλλά και στα νέα μέτρα, ύψους 11,5 δισ. ευρώ περίπου, που ζητεί η Κομισιόν σε έκθεσή της από την Ελλάδα και θα πρέπει να προσδιορισθούν μέχρι τον Ιούνιο.
´Το κερασάκι στην τούρτα´, όμως, έρχεται? διά στόματος του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, ο οποίος επαναλαμβάνει όποτε του δίδεται η ευκαιρία ότι ο πολιτικός κόσμος ήταν επαρκέστατα ενημερωμένος προεκλογικά για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του ελλείμματος.
«Περιθώριο λήψης σκληρών μέτρων που θα μετρίαζαν την εκτροπή, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ήταν επιβεβλημένο», υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος.
Και ο ελληνικός λαός τι να πιστέψει; Το μόνο που γνωρίζει είναι τα βάρη που καθημερινά σηκώνει στις πλάτες του. Το ποιος φταίει, πόση άραγε σημασία μπορεί να έχει μπροστά στα όρια και στις αντοχές που μέρα με τη μέρα εξαντλούνται;