Στη μελέτη εκτίμησης των αιτιών που απειλούν το πευκοδάσος της Ανώπολης – Αγίου Ιωάννη στα Σφακιά, ένα από τα λιγοστά σε ολόκληρη την Κρήτη, προχωρά ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Στόχος είναι να μελετηθούν και να αξιολογηθούν όλοι οι κίνδυνοι που απειλούν αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα, ενώ παράλληλα θα υποβληθούν συγκεκριμένες διαχειριστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
«Εχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης», σημειώνει η κα Ελπίδα Περουλάκη, μηχανικός Περιβάλλοντος στον Φορέα. Σύμφωνα με την κα Περουλάκη η μελέτη για το πευκοδάσος της Ανώπολης θα αφορά την εκτίμηση και αξιολόγηση των ασθενειών του πεύκου και της επεκτασιμότητάς του στα Λευκά Ορη.
Σκοπός της είναι να διαπιστωθεί η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων των προσβολών λόγω της εμφανούς μείωσης της ευζωίας του είδους στο πευκοδάσος και της παρουσίας εκτεταμένων νεκρώσεων και ξηράνσεων, η σημασία και επίδραση του πευκοδάσους για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, η αυξημένη επικινδυνότητα εμφάνισης πυρκαγιών λόγω των νεκρώσεων – ξηράνσεων, αλλά και της επέκτασης του είδους, το οποίο είναι πυρόφιλο και εύφλεκτο.
Η ΚΑΜΠΙΑ
Αναφορικά με το έντομο marchalina hellenica, οι υπερπληθυσμοί του οποίου φαίνεται να ευθύνονται για τη νέκρωση των πεύκων του δάσους της Ανώπολης, η ερευνήτρια του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., κα Σοφία Γούναρη, σημειώνει πως «το συγκεκριμένο έντομο υπήρχε στην Ελλάδα εδώ και αιώνες και υπήρχε σποραδικά και σε αυτήν την περιοχή των Σφακίων. Πολλαπλασιάστηκαν βέβαια τα σημεία που υπήρχε από ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. και του Υπουργείου Γεωργίας για τον εμβολιασμό του πευκοδάσους».
Οπως εξηγεί η κα Γούναρη «το έντομο παράγει μελιτώδεις εκκρίσεις, τις οποίες παίρνει η μέλισσα, τις επεξεργάζεται και φτιάχνει το πευκόμελο από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, σε όλο τον κόσμο υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή από αντίστοιχα έντομα που παρασιτούν σε δασικά είδη. Δεν είναι δεδομένο ότι η ζημιά προκλήθηκε στο δάσος από αυτό το έντομο. Το δάσος της Ανώπολης ταλαιπωρείται πολύ και ένας παράγοντας είναι και η marchalina hellenica, γιατί ένας μεγάλος αριθμός από έντομα μπήκαν απότομα στο περιβάλλον, άλλαξαν την οικολογική ισορροπία σε ένα πευκοδάσος που αντιμετωπίζει προβλήματα και από την ανομβρία, τη διάβρωση, την υπερβόσκηση. Γι? αυτόν τον λόγο και τα προβλήματα εμφανίστηκαν περισσότερο στο δάσος της Ανώπολης από ότι π.χ. στο δάσος της Εύβοιας. Η μελέτη θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια».