Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου Tο αστέρι του γίγαντα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, το Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας Λενταριανών, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ´Επιλογές´ και τις εκδόσεις ´Καλέντη´, οργάνωσαν και παρουσίασαν, χθες το πρωί, σε μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου, το παραμύθι της συγγραφέως Μαριβίτας Γραμματικάκη με τίτλο ´Tο αστέρι του γίγαντα´.
Η  κα Γραμματικάκη, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, τόνισε ότι «ως παιδί, που αισθάνομαι ακόμα, γράφω παραμύθια, ενώ παράλληλα είμαι και μουσικός. Ο δρόμος του παραμυθιού για μένα ήταν ο τρόπος για να εκφράσω τις δυσκολίες μου και τις ανάγκες μου. Είμαι νέα συγγραφέας και το παραμύθι που παρουσιάζουμε σήμερα (χθες) στα παιδιά είναι από τις ´περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ´  με τίτλο ´Το αστέρι του Γίγαντα´. Το παραμύθι αυτό είναι η τέταρτη συγγραφική μου δουλειά, ενώ είναι το πρώτο  το οποίο περιέχει και μουσική». 
Σε ερώτησή μας εάν στην εποχή της τηλεόρασης και του  Διαδικτύου, οι γονείς ή ακόμα και τα ίδια τα παιδιά αγοράζουν παιδικά βιβλία, η κα Γραμματικάκη απάντησε ότι «δεν πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν βιβλία γιατί το παραμύθι είναι αυτό που ξυπνά τη φαντασία. Και ο άνθρωπος δίχως φαντασία είναι ένας ´νεκρός´ άνθρωπος για μένα, ένα αντίγραφο, όπως συνηθίζω να λέω. Το παραμύθι, από κάθε πλευρά, είναι θεραπεία, είναι λύτρωση, είναι επικοινωνία, φαντασία… τα πάντα», ενώ σημείωσε ότι «είμαι πολύ συγκινημένη που βρίσκομαι έπειτα από 20 χρόνια στην πόλη όπου γεννήθηκα».
Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Κέντρου, βιβλιοθηκονόμος,  Ελένη Καρτσωνάκη, τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να τονίσουμε την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας ενός βιβλίου είναι ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας για τα παιδιά. Το βιβλίο της κας Γραμματικάκη  ´Το αστέρι του γίγαντα´, που παρουσιάσαμε σήμερα (χθες), είναι μια ιστορία που μιλά για τη διαφορετικότητα, αλλά και για την εσωτερική δύναμη, το φως που υπάρχει μέσα μας».
Ο υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μουσικός – συνθέτης, Νίκος Ξανθούλης, ο οποίος συνόδευσε την αφήγηση του παραμυθιού με μουσική, δήλωσε ότι «´ντύνουμε´ με μουσική και στίχους τα παραμύθια της κας Γραμματικάκη. Αυτό τον καιρό το έργο μας ´Το μαγικό βιολί´ παίζεται στη Λυρική Σκηνή, με τεράστια επιτυχία. ´Οι περιπέτειες του  Ασηλάμπα Ντελασύ´… έχουν βγει μέσα από όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Ο κ. Ξανθούλης επεσήμανε ότι «το να γράφεις μουσική και στίχους για τα παιδιά είναι πολύ πιο δύσκολο απ? ό,τι όταν απευθύνεσαι σε ενηλίκους. Με τα παιδιά πρέπει να είσαι απλός και όχι απλοϊκός και αυτό είναι αποτέλεσμα ενός μεγάλου κόπου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα