Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Ισπανία: Καθώς ο προϋπολογισμός της είναι ψαλιδισμένος κατά 2% την τρέχουσα χρονιά, ούτε ο βασιλικός Οίκος… ξέφυγε από τη λιτότητα που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα: Οι μισθοί των ανωτέρων υπαλλήλων, αλλά και οι δαπάνες για το πρωτόκολλο μειώθηκαν δραστικά προκειμένου ν´ ανταποκριθεί ο θεσμός στις απαιτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Συνολικά, οι οικονομίες που καλείται να κάνει ο Οίκος των Βουρβόνων θα είναι αυξημένες κατά 170.000 ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με τον προϋπολογισμό που χορηγείται στον βασιλέα Χουάν Κάρλος να ανέρχεται στα 8,624 εκατ. ευρώ.

Δανία: Το Ναυτικό της Δανίας ανακοίνωσε χθες ότι απελευθέρωσε δώδεκα Ιρανούς και Πακιστανούς ομήρους και ότι συνέλαβε 16 φερόμενους ως πειρατές όταν κατέλαβε ένα πλοίο στις ακτές της Σομαλίας την Τετάρτη. «Το πολεμικό πλοίο Absalon αναχαίτισε χθες ένα πειρατικό πλοίο. Δεκαέξι φερόμενοι ως πειρατές συνελήφθησαν. Δώδεκα όμηροι από το Πακιστάν και την Ινδία απελευθερώθηκαν», όπως αναφέρει ανακοίνωση του το Ναυτικό. «Κανείς δεν τραυματίστηκε στη διάρκεια της επιχείρησης», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Οι πειρατές κρατούνται στο πλοίο Absalon, σύμφωνα με το Ναυτικό.

Ουκρανία: Ο πρώην υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Βάλερι Ιβασένκο καταδικάστηκε χθες σε πενταετή κάθειρξη για “κατάχρηση εξουσίας”. Είναι το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμοσένκο, της πρώην πρωθυπουργού που βρίσκεται στη φυλακή, που εκτίει ποινή φυλάκισης. Δικαστήριο του Κιέβου έκρινε τον πρώην υπουργό ένοχο για “κατάχρηση εξουσίας” με την οποία προκάλεσε απώλειες ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για το ουκρανικό κράτος κατά την ιδιωτικοποίηση στρατιωτικού τμήματος γης.

Μεξικό: Δυο ισχυροί σεισμοί έπληξαν χθες το δυτικό Μεξικό, σείοντας τα κτήρια μέχρι την πρωτεύουσα και προκαλώντας πανικό στον κόσμο, ο οποίος εγκατέλειψε σπίτια και γραφεία και βγήκε στους δρόμους, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGS). Σύμφωνα με το USGS, ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών, σημειώθηκε τη νύχτα στο κρατίδιο Μιτσοακάν του δυτικού Μεξικού και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε βάθος 12,4 μιλίων. Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών, με επίκεντρο σε βάθος 6.2 μιλίων, σημειώθηκε νωρίς το πρωί στ΄ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια. Ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Μαρσέλο ´Εμπραντ, μετά τον πρώτο σεισμό έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλες ζημιές. Οι βασικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα, στο μετρό και στο διεθνές αεροδρόμιο λειτουργούν κανονικά. Καμία προειδοποίηση για τσουνάμι δεν εξεδόθη από το αρμόδιο κέντρο στη Χονολουλού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα