Στασιμότητα σχετικά με τις πωλήσεις, αλλά έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από μεγάλες εταιρείες Ισραηλινών – Κινεζικών συμφερόντων, σε ό,τι αφορά μελλοντικές αγορές, παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στα Χανιά και στην υπόλοιπη Κρήτη.
Την ίδια στιγμή, που οι τιμές για οικόπεδα και παλιά σπίτια παρουσιάζουν σημαντική μείωση, οι φορείς της αγοράς, κυρίως στο εξωτερικό, φαίνεται να αναμένουν περαιτέρω πτώση προκειμένου να εκδηλώσουν και έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για αγορές.
Ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία, είναι οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό σύστημα και η μη ύπαρξη σταθερού συστήματος είσπραξης των φόρων πάνω στην ακίνητη περιουσία.
ΑΝΑΜΟΝΗ
«Σε ό,τι αφορά τα Χανιά παρατηρούμε ότι το ενδιαφέρον των ξένων έχει μεγαλώσει, ωστόσο, ακόμα μένει σε φιλολογικό επίπεδο καθώς αναμένουν να πέσουν οι τιμές. Επίσης, υπάρχει ένα θέμα με τη φορολογία καθώς οι ξένοι θέλουν σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει επ’ ακριβώς τι ισχύει και ότι δεν θα αλλάξει σε 3 μήνες», αναφέρει στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Γιάννης Κριαράς, ιδιοκτήτης της ´Κτηματοεμπορικής Κρήτης Α.Ε.´, που δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα με έδρα τα Χανιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή στην εξοχική κατοικία έχει πέσει γύρω στα 40% π.χ. στον Αποκόρωνα, που για μια 10ετία ήταν η περιοχή με τις περισσότερες οικοδομικές άδειες στη χώρα, το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο. Αντίθετα πιο μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τη δυτική πλευρά των Χανίων. «Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι πολύ δελεαστικές και βρίσκεις πολύ μεγάλες ευκαιρίες καθώς μετά την πάροδο της κρίσης ο κόσμος αυτός θα βγει κερδισμένος. Ενδεικτικά, στο κέντρο των Χανίων, στην περιοχή Δικαστηρίων, το διαμέρισμα είχε φτάσει στις 3.000 ευρώ το τ.μ. και αυτή τη στιγμή έχει πέσει στα 2.000 ευρώ το τ.μ., μια πολύ μεγάλη μείωση. Στον Αποκόρωνα μπορούμε να βρούμε μια βιλίτσα με 1.500 ευρώ το τ.μ., ενώ πριν από έναν χρόνο η τιμή του ήταν γύρω στις 3.000 ευρώ, ανάλογα την περιοχή και τη θέα», σημειώνει ο κ. Κριαράς.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται δεν είναι από μεμονωμένους κατοίκους του εξωτερικού, αλλά από μεγάλες εταιρείες που αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για αγορές. «Εχουμε πολλές ισραηλινές εταιρείες, έχουμε καθημερινά e-mail και αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για να κτίσουν και να πουλούν τις οικίες στη δική τους αγορά, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους και από Κινέζους. Ηδη έχουμε κλείσει ραντεβού αυτόν τον μήνα με μια μεγάλη κινεζική και μια ισραηλινή εταιρεία για κατασκευή 900 σπιτιών στα Χανιά. Τώρα με την εξοχική κατοικία βλέπουμε ότι υπάρχει κόσμος από το εξωτερικό που θέλει να αγοράσει σπίτια αξίας άνω των 500.000 ευρώ, ενώ αντίθετα η μεσαία τάξη, που έψαχνε μικρότερης αξίας σπίτια, έχει καθίσει πολύ. Τέλος, γερμανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για αγορά μεγάλων εκτάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα».
Στο γειτονικό Ρέθυμνο οι τιμές παρουσιάζουν μια σταθερότητα. Στην Ελούντα, στο Λασίθι, όπου υπάρχει μια μείωση περίπου 20% των τιμών, μια κατοικία που κόστιζε 3.200.000 τώρα πουλιέται 2.500.000 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ηράκλειο μια έκταση 90 στρ. που επωλείτο 15.000.000 ευρώ, τώρα πωλείται 10.000.000 ευρώ.
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
«Σε όλα τα επίπεδα της αγοράς εμφανίζονται φαινόμενα μεταβατικής περιόδου τόσο για τους πωλητές όσο και τους αγοραστές, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, Ελληνες ή ξένοι», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Πόγκας, υπεύθυνος του γραφείου ´Crete now´. Εξηγώντας τι εννοεί ο κ. Πόγκας τονίζει πως «η περίοδος είναι μεταβατική για τους ιδιοκτήτες γιατί τώρα αντιμετωπίζουν τους φόρους που αφορούν την κατοικία, τα χαράτσια, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σύντομα θα εφαρμοστεί. Είναι μεταβατική και για τους αγοραστές γιατί και αυτοί δεν ξέρουν κάτω από ποιο καθεστώς θα αγοράσουν τα ακίνητά τους, αλλά και βέβαια δεν είναι ξεκαθαρισμένο και το φορολογικό καθεστώς για να δουν τι τους περιμένει. Εχει σημασία ότι και αγοραστές και οι πωλητές περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές».
Αναφορικά με τις τιμές αυτή την εποχή ο κ. Πόγκας λέει πως στην Κρήτη εμφανίζεται μείωση των τιμών κατ’ αρχήν στα οικόπεδα μέχρι και της τάξης του 25 – 30%, αλλά οι τιμές αυτές διαμορφώνονται από τις πραγματικές ανάγκες του ιδιοκτήτη. «Μεγάλη μείωση έχουν υποστεί τα διαμερίσματα, ειδικά τα παλιά, έχουμε διαμερίσματα 30 ετών με τιμές από 800 έως 1.000 ευρώ το τ.μ. Μικρότερη είναι η μείωση στις νέες κατοικίες. Υπάρχουν περιοχές που οι μειώσεις είναι μικρές ή και καθόλου. Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες, όπως π.χ. πωλητής με ανάγκη που πουλούσε διαμέρισμα στην τιμή των 130.000 ευρώ, έφτασε να το πουλήσει 95.000. Αυτό εμφανίζεται συχνά σε πωλητές που έχουν πίεση υποχρεώσεων. Σε ό,τι αφορά τους ξένους υφίσταται ενδιαφέρον, αλλά δεν εκδηλώνεται. Παρακολουθούν τις εξελίξεις και το τεκμηριώνουμε από την επισκεψιμότητα του site μας και επηρεάζονται από τη σταθερότητα των οικονομικών – πολιτικών καταστάσεων της χώρας και τη συνέπεια που θα έχει η σταθερότητα αυτή στο επίπεδο των τιμών. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μπει στο στάδιο της εσωτερικής υποτίμησης που αναμένεται να επιφέρει και άλλη μείωση των τιμών μέσα στην επόμενη διετία. Από την άλλη η μεγάλη πλειοψηφία των ξένων που έχουν αγοράσει σπίτι εδώ θέλουν να το πουλήσουν. Επικαλούνται διάφορους λόγους, πραγματικούς ή μη πραγματικούς. Η βασική, όμως, αιτία είναι ότι τα λεφτά που έχουν δώσει για το σπίτι τους θα έχουν πέσει στο μισό και δεν θα μπορούν ούτε στο μισό να ρευστοποιήσουν τα χρήματα που έδωσαν».
Πώληση ξενοδοχείων
Παράλληλα, λόγω κρίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων εμφανίζονται να έχουν βάλει πωλητήριο στις επιχειρήσεις τους προκαλώντας το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από ξένους για αγορά ελληνικών ξενοδοχείων. Δυστυχώς, ο Ελληνας αυτή τη στιγμή με τους φόρους, το κόψιμο των μισθών, τις τράπεζες να μην δίνουν δάνεια, δεν δείχνει να έχει καμία δυνατότητα να κάνει τέτοιες αγορές», λέει ο κ. Κριαράς.
Συνεχίζεται για 10η ημέρα η απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.
Τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ξεκίνησαν στις 8/4 απεργία πείνας απαιτώντας την οριστική μεταγωγή τους στις Φυλακές του Κορυδαλλού έχοντας έρθει σε ρήξη με τους ανθρωποφύλακες της Δομοκού και συγκεκριμένα τον επικεφαλής αρχιφύλακα της Δομοκού, τον θρασύδειλο Χρήστο Κλιάρη λόγω της αξιοπρεπούς στάσης των συντρόφων να μην δέχονται σωματικό έλεγχο.
Από 8/4 ξεκίνησε απεργία πείνας αλληλεγγύης στους συντρόφους του και ο Χρήστος Τσάκαλος μέλος της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης θα ξεκινήσουν σταδιακά με τον αναρχικό Θεόφιλο Μαυρόπουλο, την απεργία αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των συντρόφων τους. Από την Τρίτη 17/4 ξεκινάνε απεργία πείνας και τα μέλη της Αναρχικής Επαναστατικής Οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Χάρης Χατζημιχελάκης, Δαμιανός Μπολάνο, Γιώργος Πολύδωρος.
ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ.