Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Αναψε… φωτιές η Βόρεια Κορέα

Στο ´κόκκινο´ παρέμενε χθες η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι αγνόησαν τις διεθνείς διαμαρτυρίες.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να θέσει σε τροχιά δορυφόρο, από το 2009. Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε και ο οποίος θα έθετε σε τροχιά τον δορυφόρο, διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση και τα συντρίμμια του έπεσαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με το KCNA, επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια.
Η Βόρεια Κορέα αύξησε το επίπεδο συναγερμού των ενόπλων της δυνάμεων, την ώρα που στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας ζητούσαν «μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις προκλήσεις αυτές (το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και η πυραυλική εκτόξευση) μόνο μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Ινδίας Σ.Μ. Κρίσνα και της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί.
«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε παράλληλα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως χθες, αναμένεται να αντιδράσει, κρίνοντας ο ίδιος ωστόσο, ότι η υιοθέτηση νέων κυρώσεων θα ήταν ανώφελη.
«Η παραβίαση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας απαιτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει την κατάσταση», τόνισε. «Αλλά η αντίδραση του Συμβουλίου πρέπει να είναι ισορροπημένη, δεν πιστεύουμε ότι νέες κυρώσεις θα πρόσφεραν κάτι από άποψης διευθέτησης της κατάστασης», είπε ο Λαβρόφ.
Στη Γενεύη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι η εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα συνιστά ´παραβίαση´ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατήγγειλε τη ´θλιβερή´ αυτή ενέργεια που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή. «Παρά την αποτυχία της, η εκτόξευση του υποτιθέμενου δορυφόρου» από τη Βόρεια Κορέα είναι ´λυπηρή´, υπογραμμίζει ο Μπαν Κι-Μουν σε γραπτή δήλωσή του. «Η εκτόξευση συνιστά άμεση παραβίαση μιας απόφασης του ΟΗΕ», προσθέτει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα