Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Γουινέα – Μπισάου: Οι πραξικοπηματίες που ανέλαβαν την εξουσία στη Γουινέα – Μπισάου από τις 12 Απριλίου απαγόρευσαν χθες τις πορείες και τις διαδηλώσεις στη χώρα, απειλώντας ότι όσοι δεν υπακούσουν θα υποστούν “σοβαρές συνέπειες”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού. Στο κείμενο αυτό η στρατιωτική χούντα καλεί τους κατοίκους να μην οργανώσουν καμία πορεία ή διαδήλωση “είτε τάσσονται υπέρ, είτε κατά της ανατροπής της κυβέρνησης του Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ” και προειδοποιεί όσους παραβούν την εντολή με “σκληρή καταστολή”.

Αλβανία: Επένδυση 59 εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιήσουν στην Αλβανία οι εταιρείες Shell και Petromanas Energy στον χώρο της εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου. Εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Νασίπ Νάτσο, στον οποίο ανακοίνωσαν την έναρξη γεώτρησης στην πηγή “Shpiragu 2”, στη νότια Αλβανία. Ο Αλβανός υπουργός εξέφρασε τη στήριξη των αρχών στις ενέργειες των δύο εταιρειών. «Η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή αυτή θα αποτελούσε ένα σημαντικό δώρο στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του αλβανικού κράτους», δήλωσε ο κ. Νάτσο.

Τουρκία: Για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής, καταδίκασε, χθες, την Τουρκία, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δικαιώνοντας τον Χασάν Τσατάλ, που βρίσκεται προφυλακισμένος από τον Μάρτιο του 1997, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για ληστεία και ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία. Το Δικαστήριο υποχρέωσε, με την απόφασή του, την Τουρκία, να καταβάλει στον κ. Τσατάλ 15.500 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για τα δικαστικά εξοδα. Ο Χασάν Τσατάλ συνελήφθη και κλείσθηκε στις τουρκικές φυλακές, τον Μάρτιο του 1997, με την υποψία ότι ήταν μέλος παράνομης οργάνωσης, που λήστευε Τράπεζες και είχε ως στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία. Οι αιτήσεις που υπέβαλε για την αποφυλάκισή του, απορρίφθηκαν από τα τουρκικά δικαστήρια, είχε αποστερηθεί της δυνατότητας να επικοινωνεί με τον δικηγόρο και τους οικείους του και οι τουρκικές Αρχές δεν του επέτρεψαν να αμφισβητήσει τους λόγους της παρατεταμένης προφυλάκισής του.

Αυστραλία: Νωρίτερα απ´ ό,τι είχε προγραμματιστεί θα αποχωρήσουν οι Αυστραλοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ.  Μιλώντας στην Καμπέρα, εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον επόμενο μήνα, η Γκίλαρντ είπε ότι η απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει εντός του έτους και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, χρονιά εκλογών για την Αυστραλία. Βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού, η αποχώρηση των Αυστραλών στρατιωτών θα ολοκληρωνόταν το 2104.

Η.Π.Α.: Οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις στο πηγούνι και στη γνάθο σημείωσαν μεγάλη άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι η γενιά των 50ρηδων μεγαλώνει, αλλά και στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των τηλεδιασκέψεων στους χώρους εργασίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2011 της Αμερικανικής Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών, αυτού του είδους οι επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε ένα χρόνο, αδιακρίτως φύλου και ηλικίας των ασθενών. «Το πηγούνι και η γνάθος είναι από τα πρώτα σημεία στο πρόσωπο που πλήττονται από τα χρόνια που περνούν. Η επέμβαση στο πηγούνι θεωρείται ως ένας τρόπος να φαίνεται κανείς νέος, χωρίς να κάνει λίφτινγκ», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Μάλκολμ Ροθ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα