Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενταση για τα πετρέλαια

Βρυξέλλες
Κορυφώνεται η ένταση ανάμεσα στην Ισπανία και στην Αργεντινή, έπειτα από την ανακοίνωση εκ μέρους του Μπουένος Αϊρες της εθνικοποίησης πετρελαϊκής εταιρείας, που ελέγχεται από την ισπανικών συμφερόντων Repsol.
Στην υπόθεση παρενέβη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία γνωστοποίησε ότι αναβάλλει μια προγραμματισμένη Σύνοδο με τη χώρα της Νοτίου Αμερικής.
Οι διήμερες εργασίες της Κοινής Επιτροπής ΕΕ – Αργεντινής, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν αύριο στο Μπουένος Αϊρες θα «αναβληθούν», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Πία Άρενκιλντε.
Η ΕΕ υποστήριξε αναφανδόν την Ισπανία στη διαμάχη που προέκυψε μετά την απόφαση για την εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας ΥPF, της οποίας το πλειοψηφικό ποσοστό, κατά 57,4%, κατέχει ο ισπανικός γίγαντας του τομέα Repsol. Η ισπανική εταιρεία διεμήνυσε πως θα επιδιώξει διεθνή διαιτησία στη διαφορά που προέκυψε μετά την αιφνιδιαστική, χθεσινή απόφαση της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες Κίρτσνερ.
Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σόρια χαρακτήρισε την απόφαση του Μπουένος Αϊρες, «σαφέστατη, εχθρική χειρονομία» κατά της χώρας του. Ο ίδιος επέσεισε εναντίον της Αργεντινής «διπλωματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και ενεργειακά» αντίμετρα εντός των προσεχών ημερών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μολονότι αναγνωρίζει πως η υπόθεση αποτελεί μία «διμερή» εμπορική διαφορά, επισημαίνει αφ´ ετέρου πως «προσφέρει πολιτική υποστήριξη στην Ισπανία, ενώ παράλληλα θα διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε η Άρενκιλντε.
Παράλληλα, νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε «ιδιαίτερα απογοητευμένος» από την απόφαση της Αργεντινής.
«Οι πράξεις αυτές δεν θα μείνουν ατιμώρητες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Repsol Αντόνιο Μπρουφάου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέροντας ότι ο όμιλος θα ζητήσει «μια αποζημίωση μέσω της διεθνούς διαιτησίας, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την αξία του μεριδίου της κατά 57,4% στην YPF, το οποίο ο Repsol υπολογίζει σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια [8 δισεκ. ευρώ]».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα