Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Γερμανία: Πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, όπως και στη μεθόριο των υπόλοιπων μεσογειακών κρατών της ΕΕ, διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουτλτς, απορρίπτοντας όμως τις εισηγήσεις για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της Σένγκεν. Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επιρρίπτει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στην (προεκλογική) πρόταση Σαρκοζί -που έτυχε στήριξης από το Βερολίνο- για δυνατότητα προσωρινής αναστολής της Σένγκεν.

Ιρλανδία: Περίπου το ένα τρίτο των Ιρλανδών παραμένουν αναποφάσιστοι για τη συνθήκη της ΕΕ αλλά το 42% θα ψήφιζε υπέρ της συνθήκης και 27% κατά, σύμφωνα με έρευνα. Κατά τη δημοσκόπηση που έγινε για την ιρλανδική Sunday Times σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 946 ψηφοφόρων, αν αφαιρεθεί το ένα τρίτο των αναποφάσιστων, το 61% θα ψηφίσει υπέρ της Συνθήκης και το 39% κατά. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι οι Ιρλανδοί γνωρίζουν λίγα για το περιεχόμενο της Συνθήκης: το 32% δεν καταλαβαίνουν καθόλου περί τίνος πρόκειται, το 23% δεν την κατανοούν καλά έναντι 45% που λένε ότι την κατανοούν εν μέρει ή καλά.

Μιανμάρ: Η ηγέτις της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας Αουνγκ Σαν Σούου Κίι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματός της, που απορρίπτουν τη διατύπωση του κειμένου του όρκου που θα πρέπει να δώσουν, δεν θα παρευρεθούν στην πρώτη σύνοδο του Κοινοβουλίου τους σήμερα Δευτέρα. «Δεν την μποϊκοτάρουμε, αλλά αναμένουμε απλά την κατάλληλη στιγμή για να πάμε», δήλωσε η Σούου Κίι, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).
Αφγανιστάν: Φορτηγό που μετέφερε 10 τόνους εκρηκτικών εντόπισαν στην Καμπούλ οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν. Στο φορτηγό επέβαιναν πέντε αντάρτες οι οποίοι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας (NDS), πρόκειται για τρεις Πακιστανούς και δύο Αφγανούς, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χακάνι, που σχεδίαζαν πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις καθώς και τη δολοφονία ενός εκ των δύο αντιπροέδρων της χώρας, του Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι.

Ιράν: Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν κατάφεραν να αναλύσουν με επιτυχία τον κώδικα και τα δεδομένα του αμερικανικού μη επανδρωμένου αναγνωριστικού που κατέλαβαν, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της διοίκησης Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης. Όπως επισήμανε ο στρατηγός Αμίρ Χατζιζαντέχ οι τεχνικοί απέκτησαν πρόσβαση στον κώδικα και στα δεδομένα και έμαθαν λεπτομέρειες για την επιχειρησιακή προϊστορία του αεροσκάφους και τη συντήρησή του.

Αργεντινή: Τέλος στην εισαγωγή βιοντίζελ από την Αργεντινή αποφάσισε να βάλει η Ισπανία, ως πρώτο μέτρο κατά του Μπουένος Αϊρες για την απόφασή του να εθνικοποιήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό YPF-Repsol. «Η Ισπανία θα πληρώνει τώρα πιο ακριβά το συγκεκριμένο καύσιμο και δεν γνωρίζω πώς αυτό θα επιδράσει στην οικονομία της», σχολίασε σκωπτικά η Κριστίνα Φερνάντες. Η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοντίζελ παγκοσμίως και οι εξαγωγές στην Ισπανία έφτασαν τα 700 εκατ. ευρώ το 2011.

Τουρκία: Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων, στο πλαίσιο έρευνας για τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος του 1997, για το οποίο έχουν προφυλακιστεί ήδη 18 αξιωματικοί εν αποστρατεία του τουρκικού στρατού. Το δικαστήριο αποφάσισε να προφυλακίσει τον στρατηγό εν αποστρατεία Ερόλ Οζκασνάκ, πρώην γενικό γραμματέα του γενικού Επιτελείου Στρατού, τέσσερις αξιωματικούς εν ενεργεία και τρεις εν αποστρατεία με τη δικαιολογία ότι είναι «ύποπτοι φυγής», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα