Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Προβάδισμα Ολάντ

Γαλλία
Την πρώτη θέση με ποσοστό 28,4% δίνει στον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ exit poll του Ινστιτούτου Ipsos, που δημοσιοποιήθηκε στη Γαλλία χθες,  αφότου έκλεισαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών.
Ο Νικολά Σαρκοζί αποσπά ποσοστό 25,5%, η αρχηγός της Άκρας Δεξιάς Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτη με ιδιαίτερα ενισχυμένο ποσοστό της τάξεως του 20%, ακολουθεί ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν με 11,7%, ενώ ποσοστό 8,5 συγκεντρώνει ο Φρανσουά Μπαϊρού.
Ποσοστό 2% αποσπά η επικεφαλής των Οικολόγων Ευά Ζολί.
Την ίδια ώρα, μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στο Παρίσι -που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο- μεταδίδουν ότι “ο σοσιαλιστής Ολάντ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών”, αλλά και ότι “εντύπωση προκαλεί το ποσοστό ψήφων 18,2% ως 20%”, που συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν της άκρας δεξιάς.
“Για τρομερή αποκήρυξη” του νυν προέδρου Νικολά Σαρκοζί κάνει, ήδη, λόγο το Σοσιαλιστικό κόμμα.
27,5% έδωσε στον Σοσιαλιστή Ολάντ η δημόσια τηλεόραση, 26,6% στον Σαρκοζί, 19,9% στη Λεπέν.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασαν στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν στο πιο αριστοκρατικό Διαμέρισμα του Παρισιού ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι πιασμένοι από το χέρι. Εκεί τους περίμεναν δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία που δυσκόλεψαν την είσοδό τους στο κτήριο. Μέσα στο εκλογικό τμήμα η υποδοχή που επεφύλαξαν στο προεδρικό ζεύγος οι ψηφοφόροι δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης.
Αφού ψήφισε ο Γάλλος πρόεδρος και συνοδευόμενος πάντα από την Κάρλα χαιρέτισε τους δικαστικούς αντιπροσώπους και έφυγε χωρίς να πει κουβέντα στους δημοσιογράφους.
Από την άλλη πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους προεδρικούς υποψήφιους που πήγαν να ψηφίσουν με τις κάμερες να τον ακολουθούν κατά πόδας όντας συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, Βαλερί Τριεβελέρ.
Στο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας που ψηφίζει ο Ολάντ από το 1981 δεκάδες άτομα του επεφύλαξαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Αρκετοί έσπευσαν να του μιλήσουν και να του ζητήσουν αυτόγραφα.
Με χειραψίες και φιλιά, ο Ολάντ ευχαρίστησε τον κόσμο και λίγο πριν ρίξει την ψήφο του στην κάλπη δήλωσε ότι είναι μακρά η αναμονή και τόνισε την σημασία αυτών των εκλογών που ξεπερνά όπως είπε τα σύνορα της Γαλλίας.
«Αυτές οι γαλλικές εκλογές για την επιλογή του νέου προέρου της Δημοκρατίας δεν είναι μόνον εθνικής σημασίας. Βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης. Και γι´ αυτό διακυβεύονται πολλά. Όχι μόνον για το ποιος θα είναι ο νικητής, αλλά κυρίως για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Γι´ αυτό κι εγώ δεν αντιπαλεύομαι απλά έναντι προσώπων, αλλά για να δώσω στη χώρα μου την ευκαιρία να ξαναμοιράσει την τράπουλα και μία νέα δέσμευση στην Ευρώπη. Έναν νέο προσανατολισμό», είπε ο Φρανσουά Ολάντ.
Από τις πρωινές ώρες ψήφισαν ο Κεντρώος, Φρανσουά Μπαϊρού και ο Αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να ψηφίσει. Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο ο Μελανσόν απέφυγε να κάνει δηλώσεις ενώ οπαδοί του φώναζαν «Μελανσόν πρόεδρος».
Ο Μελανσόν που στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσε έκπληξη και που στις τελευταίας δημοσκοπήσεις έρχεται τέταρτος έχει δηλώσει πως στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα στηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ.
Χωρίς να κάνει δηλώσεις ψήφισε και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν που οι κάμερες κατέγραψαν ότι δεν πήρε τα ψηφοδέλτια του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί.
Όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές αν Λεπέν και Σαρκοζί κατόρθωναν να συγκεντρώσουν χθες το 45% των ψήφων τότε τίποτα δεν αποκλείεται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα