Με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού και η λιτάνευση στο χωριό της ιστορικής σημαίας με ταυτόχρονη και για πρώτη φορά τεμαχίων ιερού λειψάνου του Αγίου από τους δύο εφημερίους της Ενορίας Στερνών π. Ιωάννη Τρουλίτη και π. Ιωάννη Τσαπάκο καθώς και τον ιεροδιάκονο π. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη της Ενορίας Αρκαλοχωρίου με καταγωγή τις Στέρνες.
Για την παράδοση του εορτασμού όπως έγινε το βράδυ του Εσπερινού μίλησε στα ´Χ.Ν´ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στερνών Ιωάννης Καρτεράκη τονίζοντας τα εξής: «Το έτος 1913 ο ύπατος αρμοστής Κρήτης Στέφανος Δραγούμης λόγω του ότι ήταν βασιλόφρων αποφάσισε με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του βασιλέως Γεωργίου να μετονομάσει τη νησίδα της Σούδας από Άγιο Νικόλαο σε Άγιο Γεώργιο. Για τον σκοπό αυτό μαζί με τον τότε επίσκοπο Αγαθάγγελο Νινολάκη έφτιαξε η κόρη του η Ζωή περικαλλή εικόνα – σημαία του Αγίου Γεωργίου. Άρχισαν οι προετοιμασίες και αναχώρησαν πλοιάρια από το λιμάνι της Σούδας και από τη λιμνοθάλασσα Μινώα, που ήταν το λιμάνι των Στερνών, με αρκετό κόσμο. Και ενώ ο καιρός ήταν καλός έπιασε ξαφνικά μια θαλασσοταραχή με αποτέλεσμα να ανατραπούν ορισμένα πλοιάρια και να πνιγούν έξι, κατ’ άλλους εννέα άνθρωποι. Αυτό το συμβάν θεωρήθηκε ως ´θαύμα´ ή μάλλον ´θυμός´ του Αγίου Νικολάου, που δεν ήθελε τη μετονομασία του Ναού. Οι άλλοι επιβαίνοντες βγήκαν κατάκοποι και φοβισμένοι στη στεριά στη λιμνοθάλασσα της Μινώα, όπου και έγινε Δοξολογία στον μικρό ναΐσκο του Αγίου Γεωργίου. Αργότερα η Ζωή Δραγούμη δώρισε την εικόνα – σημαία στην Ενορία των Στερνών η οποία και φυλάσσεται μέχρι σήμερα στο εκεί Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το 2007 ο Δήμος Ακρωτηρίου με την Ενορία των Στερνών οργάνωσαν εκδήλωση για τη μνήμη του ξεχασμένου αυτού γεγονότος. Να συμπληρώσω ότι το 2013 δηλαδή του χρόνου συμπληρώνονται (100) εκατό χρόνια από αυτό το γεγονός. Η εκκλησία του χωριού μας κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο σημείο αυτό οφείλω να τονίσω και να ευχαριστήσω τους δραστήριους εφημερίους μας καθώς και τον καταγόμενο από το χωριό μας ιερολογιότατο π. Μελχισεδέκ για τη δραστηριότητά τους και για το γεγονός που κατάφεραν να έχουμε για πρώτη φορά σήμερα τεμάχια του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, τα οποία θα παραμείνουν στον Ναό μας».
Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ακολουθία του Εσπερινού και τη λιτανεία σε δρόμους του χωριού, στην οποία προπορεύθηκαν δύο καβαλάρηδες με τ’ άλογά τους.
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΜΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εορτασμός Αγ. Γεωργίου
Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών από όλη την Κρήτη, γιορτάστηκε για άλλη μία χρονιά η γιορτή του Αγίου Γεωργίου στους Κούμους Ρεθύμνου. Το πρωί πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωριού, με τη συμμετοχή Γεωργαλίδικων αλόγων και τη συνοδεία νέων με παραδοσιακές φορεσιές. Μετά το τέλος της λιτανείας έγινε ο Αγιασμός των γαλακτοκομικών προϊόντων και ακολούθως η Ομάδα Ριζίτικου των Κούμων απήγγειλε το τραγούδι του Άη Γιώργη.
Αμέσως μετά διανεμήθηκαν στους εκκλησιαζόμενους τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι μια προσφορά όλων των κτηνοτρόφων του χωριού στη Χάρη του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο, όλοι οι κτηνοτρόφοι του χωριού προσφέρουν την ημερήσια παραγωγή γάλακτος, η οποία αφού τυροκομηθεί στο τυροκομείο του χωριού, προσφέρεται με τη μορφή τυριού (γραβιέρας) και μυζήθρας στους εκκλησιαζόμενους. Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό κέρασμα στους παρευρισκόμενους με άφθονο κρασί βραστό κρέας και ποικιλία μεζέδων, που και αυτά είναι μια προσφορά των κτηνοτρόφων του χωριού.
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κωστής Μαθιουδάκης και κα Πέπη Μπηρλιράκη, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης υποστράτηγος Εμμανουήλ Παραβολιδάκης, ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου ταξίαρχος Εμμανουήλ Παραδουλάκης, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Ευάγγελος Παρασύρης και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς.