Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Συρία:  Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή των 300 παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι θα εποπτεύουν την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε χθες στο Γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του Οργανισμού. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις παρά τις ανακοινώσεις της συριακής κυβέρνησης ότι θα συμμορφωθεί με την εκεχειρία, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ και ότι έχει απομακρύνει στρατεύματα και βαρέα όπλα από κατοικημένες περιοχές, δήλωσε χθες ο αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις του Οργανισμού.

Ρωσία: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απένειμε χθες χάρη μόνον σε έναν από τους συνολικά 37 φυλακισμένους που είχε ένας κατάλογος “πολιτικών κρατούμενων” και είχε καταρτιστεί από την αντιπολίτευση, ανάμεσά τους ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία από επιχειρήσεις στον πετρελαϊκό τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Χαρίστηκε η ποινή του γεννημένου το 1954 κρατούμενου Σεργκέι Μοχνατκίν, “ληφθέντων υπόψη ανθρωπιστικών κριτηρίων”. Ο Μοχνατκίν είχε συλληφθεί την τελευταία ημέρα του 2009, ενώ βρισκόταν στον χώρο μιας μη εγκεκριμένης απ’ την κυβέρνηση διαδήλωσης της αντιπολίτευσης και η καταδίκη του (μεσολάβησε τον Ιούνιο του ´10) δυόμισι έτη καταναγκαστικών έργων, για “βία εναντίον οργάνου της τάξης”.

Η.Π.Α.: Ψήφισμα, με το οποίο παροτρύνεται η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός στόχος των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, για τη διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το θέμα της ονομασίας, κατέθεσαν οι συμπρόεδροι της βουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο, Κώστας Μπιλιράκης και Carolyn Maloney. Το ψήφισμα, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της ´Φωνής της Αμερικής’, ενθαρρύνει, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Ατλαντική Συμμαχία, προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από προγενέστερες διασκέψεις κορυφής του ΝΑΤΟ αναφορικά με το ζήτημα της ΝΑΤΟϊκής διεύρυνσης.

Ολλανδία: Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε χθες στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνηση μειοψηφίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.

Ισλανδία: Ισλανδικό δικαστήριο αποφάσισε, χθες, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χαάρντε είναι ένοχος μόνον για μιαν από τις συνολικά τέσσερις κατηγορίες που τον βάρυναν, αυτή της “αμέλειας” αναφορικά με την κατάρρευση της οικονομίας της Ισλανδίας στα τέλη του 2008, δεν επέβαλε όμως στον πρώην πρωθυπουργό ποινή. Ο πρώην πρωθυπουργός Χαάρντε μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης, που λογοδότησε στη δικαιοσύνη σχετικά με την κρίση που διαχύθηκε γρήγορα σε όλη τη διεθνή οικονομία.

Ιράν: Στόχο πειρατών του κυβερνοχώρου αποτέλεσε η κεντρική ιστοσελίδα του ιρανικού Υπουργείου Πετρελαίου και οι αρχές της Τεχεράνης επιδίδονται σε έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του Υπουργείου, προσθέτοντας πως τα βασικά δεδομένα δεν ετρώθησαν. Ο εκπρόσωπος Αλιρεζά Νικζάντ, τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο Φαρς πως η ιστοσελίδα επλήγη αργά το βράδυ της Κυριακής από ιό, ο οποίος διέγραφε στοιχεία από την κύρια σελίδα του Υπουργείου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα ευαίσθητα στοιχεία είναι αποθηκευμένα στους εσωτερικούς ‘σέρβερ’ του και συνεπώς δεν έπαθαν το παραμικρό από την εισβολή του ιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα