Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Ιταλία: Ενας επιχειρηματίας από τη Νάπολη και ένας οικοδόμος από τη Σαρδηνία είναι τα δυο τελευταία θύματα – αυτόχειρες της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία. Ο Ντιέγκο Πελούντο, 52 ετών, επιχειρηματίας από τη Νάπολη, αυτοκτόνησε πέφτοντας στο κενό από τον όγδοο όροφο της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε, στην αστική συνοικία Βόμερο, της μεγαλούπολης της ιταλικού Νότου. Δεύτερος αυτόχειρας υπήρξε στη Σαρδηνία, όπου ένας οικοδόμος, επίσης 52 ετών, έθεσε τέλος στη ζωή του διότι είχε απολυθεί από τη δουλειά του και δεν μπορούσε, πλέον, να εξασφαλίσει τα προς το ζην στη γυναίκα του και στα τρία παιδιά τους.

Σουηδία: Ο Σουηδός ιδιοκτήτης μίας εταιρείας που διοργανώνει σαφάρι στην Κεντρική Αφρική και έξι υπάλληλοί του τέθηκαν υπό κράτηση στα πλαίσια της έρευνας που διατάχθηκε μετά την ανακάλυψη 13 σορών σε μεταλλωρυχείο στα βορειοδυτικά της χώρας στα τέλη Μαρτίου, ανακοινώθηκε χθες από την τοπική χωροφυλακή. Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που διαθέτει η χωροφυλακή στα πλαίσια της έρευνας, τα θύματα κείτονταν με δεμένα τα χέρια πισθάγκωνα, έφεραν ίχνη από χτυπήματα με ραβδιά και στιλέτα, τόνισε άλλη πηγή της χωροφυλακής, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Σουαζιλάνδη: Ένα ξεχωριστό δώρο, ένα ιδιωτικό δικινητήριο αεροσκάφος Mc Donnell Douglas DC-9, έλαβε για τα 44α του γενέθλια ο βασιλέας Μσουάτι Γ’ της Σουαζιλάνδης, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μπαρνάμπας Ντλαμίνι, την ώρα που η χώρα διέρχεται μία σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση. Όπως επέμεινε ο Ντλαμίνι, το αεροσκάφος αυτό, δεν αγοράσθηκε, αλλά είναι δώρο: “η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος έχει την τιμή να σας ανακοινώσει πως ο βασιλέας έλαβε ένα αεροσκάφος DC-9 που του δώρισαν οι συνεταίροι του για την οικονομική ανάπτυξη και οι φίλοι του, για τις μετακινήσεις του στο εξωτερικό”, πρόσθεσε. Ο μονάρχης της Σουαζιλάνδης εόρτασε στις 19 Απριλίου τα γενέθλιά του με μεγαλοπρεπείς εορταστικές εκδηλώσεις, που στοίχισαν τρια εκατ. ραντ (293.000 ευρώ), τμήμα των οποίων πληρώθηκε από τα κρατικά ταμεία. Το περιοδικό Φορμπς κατατάσσει τον Μσουάτι στη 15η θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων βασιλικών περιουσιών στον κόσμο, με προσωπική περιουσία που ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια, μολονότι βασιλεύει σε ένα από τα ενδεέστερα κράτη στον κόσμο.

Αλάσκα: Μια μπάλα ποδοσφαίρου που βρέθηκε σε μια ακτή ενός νησιού της Αλάσκας είναι μάλλον το πρώτο αντικείμενο που χάθηκε μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι πέρυσι τον Μάρτιο στην Ιαπωνία, το οποίο θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το τσουνάμι, η μπάλα του 16χρονου Μισάκι Μουραμάκι βρέθηκε στην ακτή του απομονωμένου νησιού Μίντλτον, 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αλάσκας, στην άλλη άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού. Η μπάλα εντοπίστηκε από τον Αμερικανό Ντέιβιντ Μπάξτερ, ο οποίος παρατήρησε ότι είχε ένα μήνυμα γραμμένο πάνω της με μαρκαδόρο. Ο νεαρός κάτοχος ήταν διπλά τυχερός, αφού η σύζυγος του Μπάξτερ είναι Ιαπωνέζα και μπόρεσε να μεταφράσει το μήνυμα. Ο Μουραμάκι, του οποίου το σπίτι παρασύρθηκε από τα κύματα, περιμένει τώρα να του επιστραφεί η μπάλα από την Αλάσκα. To ζεύγος Μπάξτερ έχει εντοπίσει και μια μπάλα του βόλεϊ, της οποίας όμως ο κάτοχος αγνοείται.

ΠΓΔΜ: Θέματα της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και η διαπραγμάτευση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, εξετάσθηκαν στη συνάντηση που είχαν προχθές στη Ν. Υόρκη ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Ο κ. Πόποσκι, μεταξύ άλλων, επαναβεβαίωσε την πλήρη αφοσίωση και εποικοδομητική προσέγγιση της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες σχετικά με το όνομα καθώς και στην καλλιέργεια και αναβάθμιση των σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, αναφέρθηκε και στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), σχετικά με την προσφυγή της χώρας του κατά της Ελλάδας. “Υπενθυμίζοντας τις ουσιαστικές πτυχές της ετυμηγορίας του ΔΔΧ, ο υπουργός Πόποσκι υπογράμμισε πως αναμένει η Ελλάδα, ως χώρα – μέλος του ΟΗΕ, να σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου νομικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών και να μην παρεμποδίζει την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ινδία: Ο γάμος δύο βρεφών ηλικίας τριών και ενός έτους, που είχε συμφωνηθεί πριν από 17 χρόνια από τις οικογένειές τους, ακυρώθηκε από τις ινδικές Αρχές, αφού η “νύφη”, ηλικίας 18 ετών σήμερα, ανακάλυψε ότι ήταν… παντρεμένη. Ο γάμος μεταξύ παιδιών έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ινδία εδώ και πολλά χρόνια, όμως η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει πως η παράδοση συνεχίζεται στις αγροτικές κοινότητες, καθώς πολλές οικογένειες ελπίζουν πως με τέτοιες “ενώσεις” θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους χάρη στην προίκα που θα φέρει η νύφη.

Λιβύη: Η Λιβύη, που οδεύει προς τις πρώτες εκλογές της μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, αναμένεται να απαγορεύσει τα τοπικιστικά, φυλετικά ή θρησκευτικά πολιτικά κόμματα, όπως έγινε γνωστό χθες από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα. Οι Λίβυοι θα κληθούν τον Ιούνιο να εκλέγουν τα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης, τα οποία με τη σειρά τους θα αναλάβουν να προετοιμάσουν το νέο Σύνταγμα της χώρας. Πολλές λιβυκές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι ιδρύουν κόμματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα