Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Ακτή Ελεφαντοστού: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους σε μια επίθεση σε απομακρυσμένη πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού, δήλωσαν αξιωματούχοι του στρατού και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής. Οι άγνωστοι ένοπλοι έκαψαν σπίτια, λεηλάτησαν καταστήματα και τρομοκράτησαν πολίτες στη διάρκεια της δίωρης επίθεσης που εξαπέλυσαν στην απομακρυσμένη πόλη Σακρ στο νοτιοδυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβερία.

Φιλιππίνες: Έντεκα στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε μια επίθεση που οι Αρχές πιστεύουν ότι έκαναν μαοϊκοί κομμουνιστές αντάρτες στις βόρειες Φιλιππίνες, σύμφωνα με την Αστυνομία. Οι στρατιώτες επέστρεφαν στη βάση τους όταν έπεσαν σε ενέδρα των ανταρτών στο χωριό Πιναπλάγιαν, στην επαρχία Ιφουγκάο, 255 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας.

Νιγηρία: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Νιγηρία σε δύο επιθέσεις εναντίον γραφείων εφημερίδων, η πρώτη στην πρωτεύουσα Αμπούζα και η δεύτερη στην Καντούνα, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. Στην Αμπούζα, έκρηξη συγκλόνισε το κτήριο στο οποίο στεγάζονται το τυπογραφείο και τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας This Day, η οποία φαίνεται να ήταν επίσης ο στόχος της επίθεσης και στην Καντούνα. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εφημερίδες της Νιγηρίας.

Λιβερία: Το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε αποφάσισε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ είναι «ποινικά υπεύθυνος» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1991 – 2011). Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη από τη διεθνή δικαιοσύνη ενός Αφρικανού ηγέτη. Στον Τέιλορ, 64 ετών, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και λεηλασίες που διαπράχθηκαν από τον Νοέμβριο 1996 μέχρι τον Ιανουάριο 2002 κατά τον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής στη Λιβερία Σιέρα Λεόνε. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Τσαρλς Τέιλορ πολέμησαν με τους αντάρτες της Σιέρα Λεόνε του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF), τους οποίους ο Τσαρλς Τέιλορ εφοδίαζε με όπλα και πυρομαχικά λαμβάνοντας διαμάντια ως αντάλλαγμα.

Τσεχία: Μέχρι σήμερα οι τουρίστες που επισκέπτονταν την τσεχική πρωτεύουσα θαύμαζαν αξιοθέατα όπως η Γέφυρα του Καρόλου και το Κάστρο της Πράγας. Τώρα όμως ο Τσέχος συγγραφέας και σκηνοθέτης Πετρ Σούρεκ σκοπεύει να ψυχαγωγεί τους τουρίστες όχι εξιστορώντας τις δόξες του παρελθόντος, αλλά περιγράφοντάς τους τα προβλήματα του παρόντος και συγκεκριμένα την εκτεταμένη διαφθορά. Τα μεγάλα συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου κατοικούν διεφθαρμένοι πολιτικοί και επαγγελματίες λομπίστες καθώς και τα υπερτιμημένα δημόσια έργα αποτελούν μέρος της “Περιοδείας της Διαφθοράς”. Στόχος του είναι να αποκαλύψει τη σκοτεινή πλευρά της μετα-κομμουνιστικής κοινωνίας. “Επινοήσαμε τον τουρισμό της διαφθοράς”, λέει ο Σούρεκ. Η χώρα έχει κακή φήμη διεθνώς καθώς στη λίστα με τις πιο διεφθαρμένες χώρες, που συντάσσει η Διεθνής Διαφάνεια, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο, μοιράζεται την 57η θέση με τη Σαουδική Αραβία και τη Ναμίμπια.

Η.Π.Α. : Η Beyonce ανακηρύχθηκε η πιο όμορφη γυναίκα παγκοσμίως για το 2012, μέσα από ψηφοφορία του περιοδίκού People! H 30χρονη pop star  κατάφερε να βρεθεί πρωτή σε μια λίστα με λαμπερές παρουσίες, όπως η πριγκήπισσα Kate Middleton.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα