Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ερευνα για μια βιώσιμη πόλη

´Τα προβλήματα της ανάπτυξης και η έννοια της βίωσιμης πόλης´ ήταν το θέμα έρευνας και μελέτης, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Νεώριο Μόρο από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Χανίων στο πλαίσιο Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα είχε τον γενικό τίτλο ´Από τις πόλεις του κόσμου, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας´. Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ η υπεύθυνη του προγράμματος του 3ου Γυμνασίου, Βούλα Αντωνιάδου, τόνισε ότι «το πρόγραμμά μας είχε δύο στόχους: τον εκπαιδευτικό και τον περιβαλλοντικό. Εκπαιδευτικός στόχος ήταν να δουλέψουμε με τα παιδιά με έναν διαφορετικό τρόπο, ενώ ο περιβαλλοντικός είναι οι στόχοι που αναδύονται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Τα παιδιά βλέποντας την πόλη τους και συγκρίνοντας την με άλλες πόλεις του κόσμου, προσπαθούν να την κατανοήσουν  και να την αγαπήσουν χωρίς  τοπικιστικά κριτήρια. Επίσης το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά, να μπορέσουν να κατανοήσουν τα προβλήματα της ανάπτυξης, δηλαδή τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, στην πόλη μας. Να αναφέρω τα πεζοδρόμια τα οποία έχουν κατακλυστεί από περίπτερα και μαγαζιά τύπου καφέ, με αποτέλεσμα να γίνεται σε πολλές περιπτώσεις αρκετά δύσκολη, η διέλευση των πεζών. Επίσης, η μη ύπαρξη ποδηλατοδρόμων είναι και αυτό ένα πρόβλημα.  Όλα αυτά ασκούν πιέσεις στις σχέσεις των ανθρώπων, μέσα στην πόλη. Η πόλη δηλαδή ασκεί πιέσεις στον τρόπο ζωής μας».
Η κα Αντωνιάδου υπογράμμισε ότι «το σύνθημά μας είναι: Ανακαλύπτουμε την πόλη μας ως τουρίστες, ενώ συμμετέχουμε σ? αυτήν ως μελλοντικοί πολίτες».   

Τα παιδιά
Δέσποινα Καβρουλάκη
«Η περιβαλλοντική μας  ομάδα εργάστηκε με σκοπό να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην πόλη μας. Η παράσταση που θα παρουσιάσουμε εμπεριέχει αρκετή δόση χιούμορ αλλά και σάτιρα και έχει σαν   στόχο, την ευαισθητοποίηση όλων μας, στα προβλήματα που υπάρχουν όταν κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη μας».

Δημήτρης Δερμιτζάκης
«Εργαστήκαμε πάνω στο πρόγραμμα σε ώρες εκτός σχολείου, συνήθως το Σάββατο, που πήραμε και τις απαντήσεις τις οποίες υποβάλαμε στον κόσμο. Τις απαντήσεις τις κωδικοποιήσαμε και ολοκληρώσαμε την έρευνα που ζητούσε το πρόγραμμα».

Μαίρη Καστρινάκη
«Θέλαμε να δούμε ποια είναι τα προβλήματα της πόλης μας και ποια είναι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, αλλά θα υπάρξει συνέχεια».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα