Κάποτε ξεκίνησα να γράψω ένα βιβλίο και για τον Αποκόρωνα αλλά όταν συνειδητοποίησα το πόσο δύσκολο θα ήταν να συμπεριλάβω τόσα πολλά ενδιαφέροντα που έχει αυτός ο τόπος, και φυσικά με σοβαρότητα και πληρότητα, εγκατέλειψα την προσπάθεια αυτή.
Τώρα που υπάρχουν προτάσεις για παραπάνω ανάπτυξη του τουρισμού, ας καταθέσω κι εγώ μια σύντομη περιγραφή όσων από τους θησαυρούς αυτής της περιοχής γνωρίζω.
Οι θαυμαστές παραλίες του φυσικά είναι γνωστές και απλώς τις αναφέρω. Η τεράστια σε μήκος της Γεωργιούπολης – Καβρού.
Ο Ομπρόσγιαλος από Κεφαλά. Της Αλμυρίδας, των Καλυβών, της Χρυσής Ακτής, στο Καλάμι και σε κάποια άλλα περιορισμένα σημεία του Δράπανου.
ΣΠΗΛΑΙΑ
Στον Αποκόρωνα βρίσκονται τα ωραιότερα σπήλαια των Χανίων όπως: του Χαϊνόσπηλιου στις Γούρνες, του Σαμωνά, του Ξανθού στον Ομπρόσγιαλο, του Μεταξάρη – Κουρούπηδων στο Κόκκινο Χωριό, του Κουρνά και το μοναδικό στην Ελλάδα υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων.
Εχει επίσης το προνόμιο να υπάρχουν στον ορεινό Αποκόρωνα τα δύο βαθύτερα βάραθρα των Βαλκανίων και από τα βαθύτερα διεθνώς. Του Γουργούθακα βάθους 1208μ., του Λιονταριού βάθους 1.180μ. αλλά ακόμη και το Μαύρο Σκιάδι με τη μεγαλύτερη κατακόρυφη κατάβαση στην Ευρώπη και συνολικού βάθους 342 μέτρων.
Σπήλαια θυσίας σε δύσκολους καιρούς όπως της Κρυονερίδας, του Μεταξάρη, το Χαϊνόσπηλιου Αση Γωνιάς, του Ορνέρου και άλλα. Πάνω από 300 τα σπήλια της Επαρχίας.
ΚΟΥΜΟΙ
Στα ορεινά του υπάρχουν μερικά από τα ωραιότερα παραδοσιακά κτίσματα κούμων όπως του Πατσούρου, του Λαδογιάννη, του Σαρτζέτη και το Τσεπελάκι στις Γούρνες.
Σ? αυτόν συναντούμε τις θαυμαστές χαράδρες όπου ορεινοί δρόμοι φθάνουν και πέρα από τα 1200μ. υψόμετρο μέσα σε δάση κυπάρισσου και με αξιόλογα μιτάτα αλλά και τα μοναδικά ξωκκλήσια όπου τα πανηγύρια των κτηνοτρόφων, κάθε χρόνο, έχουν αφήσει εποχή. Την χαράδρα στις Χώσες με το Αγιο Πνεύμα και τον Προφήτη Ηλία. Τις Γούρνες με τον Αγιο Παύλο αλλά και το μοναδικό ορεινό πανηγύρι στο Φρεδιανό Αγιο Πνεύμα στο Μπούμπουλο. Στο βουνό του Θε (Θεού) κήπος του Αγίου Μάμα, του Αγίου Παύλου στα Βοθωνάκια, του Αγίου Γεωργίου, Τιμίου Σταυρού και Αγίου Παύλου στα ορεινά της Αση Γωνιάς. Τα χαμηλότερα, της Παναγίας του Φρε, αυτής των δύο βραχών και στο γκρεμνό του ποταμού Μουσέλα, το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου, μα και πολλά άλλα.
ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Υπάρχουν θαυμαστές ορεινές διαδρομές στις χαράδρες που αναφέρθηκα και μέχρι τις κορυφές Ομανιτέ, Μαντώνα και Φουρνί της Ασή Γωνιάς. Την Κόρδα και τον πόδε Τροχάρη. Της Γρας τον Σωρό, το Μπούμπουλο, το ψηλό Αγιο Πνεύμα και άλλες.
Υπάρχουν τα μικρά αλλά πανέμορφα φαράγγια της Ασή Γωνιάς, του Διάλυκα, του Στύλου, του Αγίου Ιωάννου κ.ά..
Πάνω και νότια από τη Γεωργιούπολη υψώνεται η μικρή κορυφή Δαφνοκεφάλα, η μοναδική σε θέα και αγριάδα, όπου φίλος αλλοδαπός μου έλεγε ότι αν ήταν κάπου έξω θα είχαν στελιώσει τελεφερικ να ανεβάζει από τη Γεωργιούπολη τους τουρίστες.
Η κορυφή Δραπανοκεφάλα επίσης πάνω από Κόκκινο χωριό – Δράπανο είναι υπέροχη. Και από τις δύο κορφές μπορεί να πραγματοποιηθούν πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Η μοναδική λίμνη στην Κρήτη αυτή του Κουρνά αλλά και μοναδική σε ομορφιά και γαλήνη.
ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
Ο θαυμαστός υγροβιότοπος του Αλμυρού ποταμού όπου η πλεύση μέσα σ? αυτόν προσφέρει μοναδική εμπειρία. Ο υγροβιότοπος στο χωριό Φαράγγι στον Στύλο.
Αυτός του Κοιλιάρη ποταμού που για πρώτη φορά, πριν είκοσι χρόνια, τον είχαμε κατέβει με κανό και μείναμε πραγματικά άφωνοι από την ομορφιά. Ο ποταμός Μπούτακας με τις θαυμαστό πέρασμά του από τις Βρύσες όπου και τα παραδοσιακά μαγαζιά κρητικής διατροφής.
Ο ποταμός Μουσέλας. Ο μοναδικός ακόμη υγροβιότοπος με τα αιωνόβια πλατάνια στους Αρμένους. Θαυμαστά γιοφύρια όπως το αρχαίο στις Βρύσες και το πετρόκτιστο προς Εμπρόσνερο.
– Γεωλογικά μοναδικά ενδιαφέροντα όπως το Κόκκινο Τρουλί και άλλα. Το άγνωστο μικρό Φοινικόδασος στην ανατολική απότομη ακτή της Δραπανοκεφάλας. Αρχαιολογικοί χώροι μα και σύγχρονα μνημεία από την Γερμανική κατοχή όπως τα τεράστια τούνελ στο Κόκκινο Χωριό.
Τοιχογραφημένες εκκλησίες μα και άλλες σπηλαιώδεις με παραδόσεις και θρύλους όπως σε όλο τον Αποκόρωνα. Είναι αμέτρητες οι παραδόσεις και οι ιστορίες πολέμων, ανδρείας, κατορθωμάτων και θυσιών.
– Μοναστήρια όπως του Αη Γιώργη, στο Καρύδι αναστηλωμένο τα τελευταία χρόνια. Το θαυμαστό πάρκο της Κιβωτού κοντά στον Βάμο με τις στρουθοκαμήλους και άλλα ζώα.
Μικρά αλλά αξιόλογα μουσεία μα και Βενετσιάνικα κτίσματα όπως τα πηγάδια στο Γαβαλοχώρι, τα κτήρια στον Κάστελλο και αλλού. Τα πολλά σύγχρονα ξενοδοχιακά συγκροτήματα αλλά και η φιλόξενη διάθεση των ανθρώπων του, ιδίως των ορεινών.
Τις γραφικές παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη την Επαρχία.
-Στα μοναδικά θαυμάσια, πάνω από εξήντα, χωριά του Αποκόρωνα δεν θα αναφερθώ ειδικά σε κάποια από αυτά για να μην παρεξηγηθώ. Ολα έχουν κάτι το μοναδικό να προσφέρουν.
Αλλά όπως ανέφερα και στην αρχή δεν θα έφθαναν όλες οι σελίδες της εφημερίδας μας για να αναφερθούν -και μόνο περιληπτικά,- οι ομορφιές και τα ενδιαφέροντα του Αποκόρωνα.