Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Ιταλία: Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, που έγιναν γνωστά χθες, οι κάτοικοι της Ιταλίας είναι 59.464.644. Πρόκειται για ´στατιστική φωτογραφία´ που απεικονίζει την πληθυσμιακή ταυτότητα της χώρας, όπως παρουσιαζόταν στις 9 Οκτωβρίου του 2011. Οι άνδρες είναι 28.750. 942 και οι γυναίκες 30.713.702. Το εντυπωσιακό στοιχείο, που προβάλλεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτών που δεν μένουν σε σπίτι: 71.101 οικογένειες ζουν σε τροχόσπιτα, παράγκες, σκηνές και παρεμφερή, πρόχειρα καταλύματα. Το 2001 ήταν 23.336. «Πέρυσι, σημειώθηκε ιλιγγιώδης αύξηση του φαινόμενου αυτού», σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, Ιstat, επιβεβαιώνοντας, έτσι, ότι το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Σε κάθε χίλιους κατοίκους, 63,4 είναι ξένοι. Σε σχέση με το 2001, η αύξηση του συνολικού αριθμού κατοίκων είναι της τάξης των 2.468.9000 μονάδων. Πρόκειται όμως για αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται χάρη στη συνεισφορά των μεταναστών: σε ό,τι αφορά τους πολίτες με ιταλική υπηκοότητα, μέσα στην τελευταία δεκαετία, αυξήθηκαν μόλις κατά 34.000 άτομα.

Αυστραλία: Ενας πρώην εθελοντής πυροσβέστης καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση από δικαστήριο της Μελβούρνης για τον θάνατο 10 ανθρώπων σε εμπρηστική ενέργεια στην οποία προέβη όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την πρόκληση μεγάλων πυρκαγιών. Ο 42χρονος Μπρένταν Σόκαλουκ θα εκτίσει ποινή 14ετούς κάθειρξης με αναστολή. Ο Σόκαλουκ κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για 10 εμπρηστικές ενέργειες κατά τις οποίες προκλήθηκαν θάνατοι. Πάνω από 150 σπίτια και 360.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη από τις φωτιές που έβαλε ο Σόκαλουκ, το Μαύρο Σάββατο -όπως το αποκάλεσαν- του Φεβρουαρίου του 2009. Την ημέρα εκείνη σε πυρκαγιές που ξέσπασαν βόρεια της Μελβούρνης, έχασαν συνολικά τη ζωή τους 173 άνθρωποι, καταστράφηκαν 2.000 σπίτια και κατακάηκαν 4.500.000 στρέμματα γης. Οι φωτιές ξέσπασαν σε συνθήκες ξηρασίας, με θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και ενώ έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 70 χλμ την ώρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας της Αυστραλίας, οι μισές από τις φωτιές εκείνες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών.

Δανία: Τρία άτομα συνελήφθησαν χθες στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο έρευνας για τρομοκρατία, ανακοίνωσαν η υπηρεσία εθνικής ασφαλείας και οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Δανίας. Τα τρία πρόσωπα, ένας 22χρονος Ιορδανός και ένας 23χρονος Τούρκος που διαμένουν στη Δανία και ένας Δανός που διαμένει στην Αίγυπτο “κατηγορούνται επί του παρόντος για παράνομη κατοχή αυτόματων όπλων και εφοδίων για τα όπλα αυτά, αλλά επίσης θεωρούνται ύποπτοι για την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας”, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών πληροφοριών. Καμία διευκρίνιση δεν δόθηκε για την προετοιμασία της “τρομοκρατικής ενέργειας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα