Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ισοπαλία Ολάντ – Σαρκοζί

Μια από τις πιο έντονες τηλεμαχίες πολιτικών αρχηγών παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης περισσότερα από 20 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ισοπαλία των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το ντιμπέιτ υπήρξε η πιο άγρια αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών στην ιστορία των τηλεοπτικών τηλεμαχιών υποψηφίων προέδρων.
Η οικονομία, η μετανάστευση, η ανεργία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ. Οι δύο υποψήφιοι επιστράτευσαν στατιστικές, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για ψευδή νούμερα, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις.
Αν και στο προχθεσινό ντιμπέιτ η στάση του σώματός του ήταν πιο χαλαρή από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος άσκησε δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο, ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την απώλεια του τριπλού Α.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή πολλοί θεωρούσαν ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις επικοινωνιακές ικανότητες του Γάλλου προέδρου, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.
«Δεν επέτρεπε στον Νικολά Σαρκοζί να τελειώσει τις φράσεις του, του ασκούσε επίθεση, τον αποκαλούσε ψεύτη», λέει ο Μαρκ Πέρελμαν, πολιτικός συντάκτης του France 24.
«Ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα φαίνεται ότι αμύνεται και να δείξει ότι μπορεί και αυτός να ρίξει μια δυο ´μπουνιές´ στον Νικολά Σαρκοζί», προσθέτει.
«Λέτε ψέματα», «Οι αριθμοί σας είναι εσφαλμένοι», «Θέλετε λιγότερους πλούσιους, εγώ θέλω λιγότερους φτωχούς», «Ο κ. Ολάντ δεν γνωρίζει την Ευρώπη», «Μόλις εκφωνήσατε μία ωραία ομιλία, σχεδόν δακρύσατε», «Είστε ένας μικρός συκοφάντης». Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που απηύθυνε στον αντίπαλό του ο Νικολά Σαρκοζί.
«Με σας είναι πολύ απλό, δεν έχετε ποτέ ευθύνη, είστε πάντοτε ο αποδιοπομπαίος τράγος», «Τώρα προσθέτει τη συκοφαντία στο ψέμα», «Δεν θέτετε εσείς τις ερωτήσεις, δεν βάζετε εσείς βαθμούς σε αυτήν την άσκηση», «Εγώ προστατεύω τα παιδιά της (Γαλλικής) Δημοκρατίας, εσείς προστατεύετε τους προνομιούχους», «Μην συγχέετε το πρόσωπό σας με τη Γαλλία» είναι ορισμένες από τις φράσεις που αντιστοίχως απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ στον αντίπαλό του.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φρ. Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα (της τάξεως των επτά μονάδων). Στον πρώτο γύρο ο Φρ. Ολάντ συγκέντρωσε 28,6%, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε δεύτερος με 27,8%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα