Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Αργεντινή: Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ αναμενόταν χθες να επικυρώσει την μερική εθνικοποίηση της εταιρείας πετρελαίου YPF, η οποία ελέγχεται από τον ισπανικό όμιλο Repsol και έχει προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και Μπουένος Άιρες. Βουλευτές και πολίτες γιόρτασαν στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας, αφού το Κογκρέσο της Αργεντινής πέρασε τον νόμο που προβλέπει την εθνικοποίηση του 51% της YPF. Έξω από το κτήριο του Κογκρέσου το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση σε γιγαντοοθόνες, άρχισε να τραγουδά και έριξε πυροτεχνήματα. Πολλοί κρατούσαν σημαίες και μπαλόνια με τον λογότυπο της YPF, η οποία ανήκε στο κράτος μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990. Η πρόεδρος Κίρσνερ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της στις 16 Απριλίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ισπανία: Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας, η Iberia, ακύρωσε χθες τις 108 από τις 326 προγραμματισμένες πτήσεις εσωτερικού – εξωτερικού, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης των πληρωμάτων καμπίνας, το συνδικάτο Stavla των οποίων διαμαρτύρεται για το προωθούμενο σχέδιο να δημιουργηθεί “θυγατρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους”. Αναμένονται κι άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Iberia, οι ημερομηνίες των οποίων είναι η 11η και 14η τρέχοντος μηνός

Ουκρανία: Η Ουκρανή αντιφρονούσα Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία υποφέρει από προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, δέχτηκε να αναλάβει τη νοσηλεία της από την Τρίτη στην Ουκρανία ένας Γερμανός γιατρός, ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Κλινικής Charite του Βερολίνου Καρλ Μαξ Αϊνχόουπλ. Ο Αϊνχόουπλ και ο συνάδελφός του στην Charite Νόρμπερτ Χάας καθώς και η κυρία Μοϊσεγιένκο επισκέφθηκαν χθες την Τιμοσένκο, η οποία κάνει από τις 20 Απριλίου απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί κατά της βίας, της οποίας όπως ισχυρίζεται έχει πέσει θύμα μέσα στη φυλακή. Οι Γερμανοί, που έχουν ήδη εξετάσει την Τιμοσένκο στη φυλακή τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, αρνήθηκαν πάντως να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις βιαιότητες αυτές που οι ουκρανικές Αρχές έχουν αρνηθεί. Φυλακισμένη από τον περασμένο Αύγουστο, η αντιφρονούσα εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Ρωσία: Εναν αιώνα μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της, η κάποτε πανίσχυρη εφημερίδα Πράβντα έχει πλέον επιστρέψει στις ρίζες της καθώς ξανάγινε ένα αντιπολιτευόμενο έντυπο που αγωνίζεται να επιβιώσει, εξακολουθεί όμως με πείσμα και αγωνιστικότητα να καλεί τους εργάτες όλου του κόσμου να ενωθούν.

Βρετανία: Το HMS Ocean, το μεγαλύτερο αμφίβιο πολεμικό σκάφος του βρετανικού ναυτικού, διέπλευσε χθες τους στενούς μαιάνδρους του ποταμού Τάμεση στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της μεγάλης κλίμακας άσκησης για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ιουλίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα