Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διχασμός για τη συνθήκη “ACTA”

Βερολίνο
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίλι Κρους ζήτησε χθες από τους παρευρισκόμενος σε μια διάσκεψη για το Διαδίκτυο στο Βερολίνο να μην «ανησυχούν πια» για την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.
«Μην ανησυχείτε πια για την ACTA», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης Re:publica, στην οποία παίρνουν μέρος πολλοί γνωστοί μπλόγκερς, γεγονός που φαίνεται να σημαίνει ότι η συμφωνία αυτή είναι καταδικασμένη.
Σύμφωνα με την ειδική έκδοση για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας ZDNet, η Κρους, που είναι η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα, υπογράμμισε από το Βερολίνο τη σημασία των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές χώρες για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας αυτής. «Είναι μια νέα και δυνατή πολιτική φωνή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι πιθανό ότι θα ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς την ACTA», παραδέχθηκε η Ευρωπαία επίτροπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισήμως τάσσεται υπέρ της ACTA, εσωτερικά είναι διχασμένη όσον αφορά το θέμα.
Πάντως ο Ράιαν Χιθ, εκπρόσωπος της Κρους, σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες ότι η επίτροπος «δεν είπε ότι η ACTA έχει πεθάνει», αλλά ότι «παρατηρεί την πολιτική πραγματικότητα».
Είκοσι δύο από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει.
Η ACTA, την οποία διαπραγματεύτηκαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και η Ελβετία, έχει στόχο να καταπολεμήσει την πειρατεία στο Διαδίκτυο και να προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα