Δίνουν και παίρνουν από χθες οι οικονομικές αναλύσεις για το μέλλον της Eυρωζώνης υπό το πρίσμα της πολυκομματικής ελληνικής Βουλής αλλά και της εκλογής του σοσιαλιστή προέδρου Ολάντ στη Γαλλία. Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται ο συνδυασμός της εκλογής Ολάντ και η ´τιμωρία´ των μεγάλων ελληνικών κομμάτων, που επέβαλαν μέτρα λιτότητας, προδιαγράφει νέο τοπίο στην Ευρώπη.
Η ψήφος αποδοκιμασίας των Ελλήνων και το ´τσουνάμι´ διαμαρτυρίας εις βάρος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, τα υψηλά ποσοστά αποχής έκαναν τον γύρο του κόσμου με τα ξένα ΜΜΕ να μιλούν για «αλλαγή σελίδας και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι οι «οι Έλληνες με την ψήφο τους ανασύνταξαν τον πολιτικό χάρτη της χώρας, στρεφόμενοι προς την ακροαριστερά και τη νεοναζιστική δεξιά».
Και βέβαια ιδιαίτερη είναι η έμφαση που δίδεται στον «μεγάλο νικητή των εκλογών, τον Αλέξη Τσίπρα», καθώς και στην «πύρρειο νίκη» του Αντώνη Σαμαρά.
Την ίδια ώρα, επαναλαμβάνονται διά στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε, τα απαισιόδοξα σενάρια για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ´περίπλοκο´, ζητώντας από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της παρά τις δυσκολίες, αποκλείοντας ταυτόχρονα επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραδέχθηκε από την πλευρά του ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και στη Γαλλία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, προσθέτοντας ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται μόνο με την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.
Οι δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν όσον αφορά στην τήρηση των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα, είναι γεγονότα που δεν χωρούν αμφισβήτηση.
Στην αντίπερα όχθη ωστόσο, ´παραμονεύουν´ τρόικα και ΔΝΤ με τα νέα μέτρα που περιμένουν ψήφιση μέσα στον Ιούνιο για επιπλέον περικοπές την περίοδο 2013 – 2014. Από την πλευρά τους διεθνείς αναλυτές, δεν αποκλείουν μια απόφαση της τρόικας για διακοπή της παροχής οικονομικής στήριξης, σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και παραμονής στο ευρώ ή μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών, προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική αστάθεια και εν συνεχεία νέα προσφυγή στις κάλπες, είναι τα ερωτήματα όσον αφορά το μέλλον της χώρας, που σήμερα περιμένουν απάντηση.
Και από κοντά, τα μεγάλα στοιχήματα: η εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η σταθερότητα. Μπορούμε, τελικά, να τα κερδίσουμε;