Οι ιατρικές πρακτικές συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη στιγμή που έκανε τα πρώτα του βήματα στη γη. Ο δρόμος που ακολούθησε η ιατρική στο πέρασμα του χρόνου, είναι γεμάτος από εκπληκτικές ιστορίες αυτοσχεδιασμού, άγνοιας, απάτης, πάθους ή και λάθους.
O διάσημος Σκωτσέζος χειρουργός Joseph Liston είχε πραγματοποιήσει μαστεκτομή στην αδελφή του το 1867, η οποία έπασχε από προχωρημένο ανεγχείρητο καρκίνο του μαστού με πρωτοποριακή μέθοδο: χρήση χλωροφορμίου ως αναισθητικού, εκνέφωμα φαινόλης για αντισηψία και αποστειρωμένων γαζών για κάλυψη της τομής. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στην τραπεζαρία του σπιτιού του και η έκβασή της ήταν θετική. Η ασθενής πέθανε τρία χρόνια μετά από καρκίνο του ήπατος…
Σετ εργαλείων κρανιοτομίας που φέρουν λαβή από έβενο, στην Αγγλία των μέσων του 19ου αιώνα.
Τέσσερις Τούρκοι προσπαθούν να ανατάξουν εξάρθρωση ώμου σε ομοεθνή τους (1900).
Χειρουργικά εργαλεία και περιγραφή της χρήσης τους, από λιθογραφία που ανάγεται στο Θιβέτ του 8ου μ.Χ. αιώνα.
Θεραπεύτρια στην Περσία του 1900 προσπαθεί να βοηθήσει ασθενή, με άγνωστη ασθένεια, φυσώντας στο στόμα του με ειδικό σωλήνα.
Τα αγγεία και ο ρόλος τους στην κυκλοφορία του αίματος, σε έγχρωμη λιθογραφία του William Fairland (1837).
Μικροσκόπιο που σχεδιάστηκε από τον περίφημο Εγγλέζο κατασκευαστή μικροσκοπίων John Cuff (1744).
Κουτί από μαόνι που πωλούνταν στην Αγγλία του 1780 για 3 λίρες «για τη διευκόλυνση κυριών και κυρίων που ζουν στη χώρα ή πηγαίνουν στο εξωτερικό» και περιείχε στοιχειώδη φάρμακα της εποχής.
‘’H ιατρική γυμναστική’’ του Dr Johann Werner, πρωτοπόρου στην καθιέρωση και αναγνώριση της γυμναστικής ως επιστήμη (1830).
* Ο Γιάννης Στεφανογιάννης, κατέχει M.Sc., Μ.Α., PhD cand