Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Στενότεροι δεσμοί με τις ΗΠΑ

Ρωσία
Στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά καμία ανοχή σε επεμβάσεις στα ζητήματα που αφορούν τη Ρωσία, επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο πρώτο διάταγμα που υπέγραψε χθες μετά την ορκωμοσία του.
Θέτοντας τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η τρίτη, εξαετής αυτή τη φορά θητεία του στην προεδρία της χώρας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι θα ζητήσει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ δεν θα στοχεύει τη Ρωσία και δεν αποσκοπεί στην αποδυνάμωση την ασφάλεια της Ρωσίας.
Η Μόσχα επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η ασπίδα δεν αποσκοπεί στην προστασία από χώρες όπως το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα αλλά τη Ρωσία. Έχει δε δηλώσει ότι θα αμυνθεί με κάθε τρόπο και έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στις δυτικές της επαρχίες.
Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, πρόσθεση της Ρωσίας είναι να φέρουν το επίπεδο συνεργασίας σε ένα «πραγματικά στρατηγικό επίπεδο», ωστόσο, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται «στην ισότητα, τη μη επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα και τον σεβασμό των συμφερόντων της άλλης πλευράς», όπως και τον αμοιβαίο σεβασμό.
Εν τω μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν πρότεινε στο Κοινοβούλιο τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Δούμας, Σεργκέι Ναρίτσκιν.
Μετά την έκτακτη σύνοδο της Δούμας, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 μ.μ. (2 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ο Μεντβέντεφ αναμένεται να ανακηρυχθεί χωρίς προβλήματα πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, μετά από έξι χρόνια. Ο Πούτιν ορκίστηκε ενώπιον περίπου 2.000 προσκεκλημένων στην Αίθουσα του Αγίου Ανδρέα στο Κρεμλίνο και στη συνέχεια έλαβε την ευλογία από τον επικεφαλής της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παρέλαβε και τη «βαλίτσα» των πυρηνικών. Σε σύντομη ομιλία του δήλωσε ότι η Ρωσία «εισέρχεται σε μια νέα φάση εθνικής ανάπτυξης». «Τα επόμενα χρόνια θα είναι καθοριστικά για τη μοίρα της Ρωσίας στις επόμενες δεκαετίες», είπε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα