Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

“Αγκαλιάζει” η Μέρκελ τον Ολάντ

Γερμανία
Με ´ανοιχτές αγκάλες´ δηλώνει η Αγκελα Μέρκελ ότι θα υποδεχθεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συνεργαστούν στενά, εποικοδομητικά και εντατικά.
Η  Γερμανίδα καγκελάριος επαναλαμβάνει την ίδια στιγμή ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στο μέσον μίας συζήτησης κατά την οποία η Γαλλία θα δώσει τη δική της έμφαση -«αλλά μιλάμε για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: η πρόοδος επιτυγχάνεται μόνο μέσω σταθερών δημόσιων οικονομικών και επιπροσθέτως ανάπτυξης».
Η Αγκελα Μέρκελ «δείχνει» σε ρήτρες ανάπτυξης που μπορεί να συμπεριληφθούν στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, αλλά όχι σε επαναδιαπραγμάτευση του γερμανικής εμπνεύσεως σχεδίου δημοσιονομικής πειθαρχίας που συνυπέγραψε με τον ηττημένο Νικολά Σαρκοζί. Το Βερολίνο καθιστά σαφές ότι προσβλέπει σε ένα Σύμφωνο Ανάπτυξης που θα συμπληρώνει, χωρίς όμως να τροποποιεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
«Θα συνεργαστούμε καλά και εντατικά και θα συναντηθούμε πολύ άμεσα», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας την επομένη της νίκης του Φρανσουά Ολάντ έναντι του Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο δημοσίως υποστήριξε η Αγκελα Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Ολάντ ορκίζεται στις 15 Μαΐου και η πρώτη του επίσκεψη θα είναι εθιμοτυπικά στο Βερολίνο.
«Μπορώ να πω από την πλευρά μου ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες εδώ στη Γερμανία από εμένα», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία επανέλαβε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν είναι «ανοιχτό» προς διαπραγμάτευση.
Ηδη από τη βράδυ της εκλογικής νίκης του Φρανσουά Ολάντ το Βερολίνο είχε κάνει ένα «άνοιγμα» προς το Παρίσι, λέγοντας διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι «έτοιμη να συνεργαστεί μαζί με τον Ολάντ για την επεξεργασία ενός Συμφώνου Ανάπτυξης» -το οποίο, όπως σημείωσε με νόημα, «θα προστεθεί» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
O νικητής της κάλπης της 6ης Μαΐου πρόκειται να ορκιστεί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας στις 15 Μαΐου. Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών και χωρίς τη δυνατότητα να ελπίζει σε περίοδο χάριτος, ο νέος πρόεδρος εργάζεται σήμερα για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και έχει επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση του συμφώνου ανάπτυξης.

Ο διεθνής Τύπος στην εκλογή
«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει». «Πιθανότατα, πολλά θα αλλάξουν στην Ευρώπη» γράφει η ιταλική La Stampa.
«Η Γαλλία γυρίζει σελίδα», σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, ενώ στην Ισπανία, η El Pais γράφει ότι «η ευρωπαϊκή αριστερά ξαναγεννιέται αυτήν την 6η Μαΐου στη Γαλλία».
Από την πλευρά του, ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι η νίκη του Ολάντ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
«Πρόκειται για σημείο καμπής, κυρίως για τη Αγκελα Μέρκελ: ο Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο η καγκελάριος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, γίνεται πρόεδρος στη θέση του δικού της φαβορί», γράφει η Financial Times Deutschland.
Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι προσκάλεσε τον Ολάντ να επισκεφτεί το Βερολίνο όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί.
Συγχαρητήρια στον Ολάντ απέστειλαν αρκετοί ηγέτες μεταξύ των οποίων της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Αλγερίας, καθώς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για διμερή συνάντηση.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε την επιθυμία «να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα