Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

3 χρόνια Μουσικό Σχολείο Χανίων

Με πολύ κόπο και μεράκι φτάσαμε μαθητές, καθηγητές και γονείς στο τέλος του τρίτου χρόνου λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Ενα όνειρο χρόνων για τον τόπο μας έγινε πραγματικότητα πριν τρία χρόνια, με διευθυντή και πρωτεργάτη τον κ. Ψωματάκη Δημήτρη και αρωγό από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον κ. Βεστάκη, από τον Δήμο Θερίσου επί δημαρχίας κ. Τσαπάκου και νομάρχη τον κ. Αρχοντάκη.
Παραχωρήθηκε αρχικά για τη στέγασή του το παλιό Γυμνάσιο Θαλής στα Περιβόλια Χανίων όπου οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες για να φιλοξενήσει ένα Μουσικό Σχολείο με τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Μετά από πολλούς αγώνες του Σχολείου μας, μας ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων ότι για την επόμενη χρονιά θα μεταστεγαστούμε στα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ όπου ο Δήμος Χανίων θα διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να φιλοξενήσει την επόμενη σχολική χρονιά το Μουσικό Σχολείο Χανίων.
Αυτή τη στιγμή το Σχολείο έχει εξήντα (60) μαθητές στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ από την καινούργια σχολική χρονιά ευελπιστούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους εκατό, ανάλογα με τις καινούργιες αιτήσεις που θα γίνουν και με την εισήγηση του διευθυντή, του κ. Κουμή και του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κανδαράκη στο Υπουργείο Παιδείας.
Εκτός των ενημερωτικών φυλλαδίων που μοιράζονται στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού μας μέσω των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου, σας γνωρίζουμε ότι οι αιτήσεις θα γίνουν από τους γονείς των οποίων τα παιδιά τελειώνουν την Στ’ Δημοτικού και επιθυμούν να εισαχθούν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου. Οι ημερομηνίες είναι από 10 εως 31 Μαΐου 2012. Οι αιτήσεις θα συμπληρώνονται στο Μουσικό Σχολείο Χανίων Κ. Μάνου Περιβόλια από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Δευτέρα έως Παρασκευή και θα δίνονται στον διευθυντή κ. Κουμή.
Θεωρώντας ότι η ΜΟΥΣΙΚΗ είναι η κορυφαία των Τεχνών και πιστεύοντας ότι όσοι από εσάς ως γονείς, ενδιαφέρεστε για τη συνέχιση των σπουδών του παιδιού σας είναι μια μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτά να τα φέρετε σε επαφή με αυτήν την Τέχνη, που θα καλλιεργήσει την παιδική τους ψυχή και θα τα θωρακίσει απέναντι στη σύγχρονη υποκουλτούρα που προβάλλεται δυστυχώς από όλα τα μέσα.  Να ξέρετε πως τα παιδιά σας θα παρακολουθούν ένα Σχολείο που έχει δώσει μέχρι σήμερα ασφαλή δείγματα ποιότητας και αισθητικής καλλιέργειας.
Με τον όρο «Μουσικό Σχολείο» εννοούμε το σχολείο, που καλύπτει έξι έτη σπουδών, τα χρόνια δηλαδή που το παιδί θα φοιτήσει στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, με τα ίδια ακριβώς μαθήματα Γενικής Παιδείας, αλλά με το προνόμιο να διδάσκεται επιπλέον και μουσικά μαθήματα. Αρα, το Μουσικό Σχολείο προσφέρει σε κάθε μαθητή μια ολοκληρωμένη γενική παιδεία που σε τίποτα δεν υστερεί από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο Σχολείο. Παράλληλα, όμως έχει την επιπλέον δυνατότητα να προσφέρει μια μουσική παιδεία πιο σφαιρική, αφού απασχολεί περισσότερους καθηγητές Μουσικής με ειδικότητες που μπορούν να στηρίξουν μια πιο εξειδικευμένη μουσική γνώση.
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων τα τρία χρόνια και η κοινωνία των Χανίων αρχίζει να βλέπει το έργο που επιτελείται στο Σχολείο αυτό.
Η επόμενη εκδήλωση του Σχολείου μας είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου 2012 σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Η πραγματοποίηση της τρίτης Παγκρήτιας Συνάντησης Μουσικών Σχολείων την άνοιξη του 2013 στην πόλη μας είναι ένας από τους επόμενους στόχους. Η συνάντηση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός και την έχουν αγκαλιάσει τόσο η μαθητική κοινότητα όσο και η εκπαιδευτική, οι σύλλογοι γονέων, αλλά και η τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη σημαντική εκδήλωση αυτή οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς που παρευρίσκονται έχουν την ευκαιρία, εκτός από τα μουσικά δρώμενα να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες κ.λπ. Οι μαθητές να δουν, να ακούσουν, να τραγουδήσουν και να παίξουν μουσική, παρέα με άλλους μαθητές από την Κρήτη, να μιλήσουν και τελικά να δουν το αποτέλεσμα των κόπων τους μέσα από τα χειροκροτήματα του πλήθους που παρίσταται από κάθε γωνιά της Κρήτης και αγκαλιάζει κάθε χρόνο αυτήν την εκδήλωση.
Δεν κρύβουμε την πεποίθησή μας ότι οι ορίζοντες τα επόμενα χρόνια θα ανοίξουν προσφέροντας την ομορφιά του τόπου μας και της Μουσικής Τέχνης στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο έμμεσο μέλλον στόχος είναι να βρεθούμε σε ένα εξ ολοκλήρου καινούργιο, με προδιαγραφές Μουσικό Σχολείο. Οι στόχοι είναι μεγαλεπήβολοι, αλλά αν δεν επιζητήσουμε το απόλυτο, δεν φθάνουμε το μερικό. Ζώντας σε δύσκολες οικονομικές περιόδους όλο αυτό μοιάζει ίσως άπιαστο όνειρο, όμως στη νέα γενιά που πάλλεται και ζει σε αυτό το Σχολείο είναι μάλλον ένα στοίχημα με τον εαυτό της για το τι θέλουν τελικά τα παιδιά να κάνουν στη ζωή τους. Εκτός λοιπόν από ένα εκπαιδευτήριο είναι και ένα πάλκο μόνο που πάνω του θα παίξουν και θα τραγουδήσουν τα παιδιά μας, αυτό ακριβώς που θέλουν και όλοι εμείς από κάτω, γονείς, καθηγητές και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να τα παροτρύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις χωρίς εγωισμούς, μικροψυχίες, φωνές και εντάσεις παρά με υπομονή και επιμονή καθένας από την πλευρά του ούτως ώστε και αυτά να κατακτήσουν τους στόχους τους.
Στο τέλος, είναι σίγουρο ότι αυτά τα παιδιά θα μας δώσουν ένα λαμπρό χαμόγελο που λείπει σε εμάς τους μεγάλους, ζητώντας μόνο ένα δυνατό χειροκρότημα!
    Μετά τιμής
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα