Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1975: Ο Φράνκο απαγόρευσε τις συναυλίες του Θεοδωράκη

Αρχές Φεβρουαρίου του 1975 και όπως διαβάζουμε στο φύλλο της εφημερίδας της 7ης/2 στην Ισπανία, με εντολή του δικτάτορα Φράνκο είχαν απαγορευτεί οι συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εποχής «Η ισπανική κυβέρνηση απεφάσισε να μην επιτρέψη να γίνουν οι προγραμματισμένες συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στη χώρα τους.

Όπως είναι γνωστό, ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε από τις 16 Ιανουαρίου και θα συνεχίση μέχρι τις 15 Μαρτίου μία σειρά συναυλιών σε ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις, που είναι αφιερωμένες στην Κύπρο και τους αγώνες της.

Παντού απ’ όπου πέρασε το μουσικό συγκρότημα του Θεοδωράκη με τους Μ. Φαραντούρη, Π. Πανδή, Λ. Καρνέζη και Γιάννη Διδήλη έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από κριτικούς και κοινό και ιδιαίτερα στις πόλεις Λυών και Τουλούζη, όπου η γαλλική νεολαία προέβη σε έντονες εκδηλώσεις υπέρ της Κύπρου.

Αυτή ήταν άλλωστε και η αιτία που το καθεστώς του Φράνκο απηγόρευσε τις συναυλίες στην Ισπανία.

Ανάμεσα στο ρεπερτόριο του συγκροτήματος έχει συμπεριληφθή και ο κύκλος τραγουδιών “Χρυσοπράσινο φύλλο”, που γράφτηκε παλαιότερα από τον συνθέτη.

Μετά το τέλος των συναυλιών στην Ευρώπη ο Μίκης Θεοδωράκης και το επιτελείο του θα πραγματοποιήση μία μεγάλη περιοδεία στην ελληνική επαρχία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα