Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

1977: Ιδρύεται Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Χανιά

Για την ίδρυση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στα Χανιά, με πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου -τότε Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου- διαβάζουμε στο φύλλο της 22ης Ιανουαρίου 1977.

Αναφέρει αναλυτικά το ρεπορτάζ της εποχής «Κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίου, συνεκροτήθη επιτροπή, η οποία συνήλθε υπό την προεδρίαν αυτού είς πρώτην συνεδρίαν την 18ην τ.μ. Ιανουαρίου εν τω Επισκοπείω της Μητροπόλεως, προκειμένου να εξετάση την δυνατότητα και τάς προϋποθέσεις ιδρύσεως Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είς τα Χανιά.

Είς την συνεδρίαν έλαβον μέρος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνστανταράκης, εφημέριος Αγίου Λουκά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Β. Βολάνης, ο Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως κ. Μιχ. Μποτωνάκης, ο Διευθυντής του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων κ. Γεωργ. Καλούτσης, ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων Χανίων καθηγητής κ. Γεωργ. Χατζηθεοδώρου, ο καθηγητής Ηλεκτρονικών κ. Νικ. Βουρλιώτης, ο κ. Νικ. Παπαδογιάννης και ο κ. Ευτ. Νικολιουδάκης, έμπορος.

Κατά την συνεδρίαν διεπιστώθη η έλλειψις ψαλτών ιδίως είς τα χωριά του Νομού Χανίων και η απουσία μιάς συστηματικής προσπάθειας προς αντιμετώπισιν της όλης καταστάσεως.
Διά τους λόγους τούτους εκρίθη απαραίτητον και απεφασίσθη η ίδρυσις Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είς Χανιά με την δυνατότητα να διατηρή παραρτήματα είς διάφορα κέντρα της Μητροπόλεως, Βάμον, Αλικιανόν, Πλατανιά κ.λπ.

Η Σχολή θα εξαρτάται από την Μητρόπολιν είς την οποίαν και θα ανήκη, θα έχη δε ως σκοπόν της την εξυπηρέτησιν των λειτουργικών αναγκών της Εκκλησίας διά της εκπαιδεύσεως καταλλήλων στελεχών και την διατήρησιν και ανάπτυξιν της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής εθνικής κληρονομιάς.

Επίσης απεφασίσθη η στέγασις της Σχολής είς ιδιόκτητον ειδικόν κτίριον και η δωρεάν φοίτησις των μαθητών.

Διά την ταχυτέραν έναρξιν της λειτουργίας της Σχολής και την καλλιτέραν οργάνωσιν αυτής έγινε καταμεριμός εργασίας μεταξύ των μελών της επιτροπής και συνεστήθη Γραφείον Δημοσίων Σχέσεων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα