Αγαπητοί αναγνώστες,
Καλημέρα Σας, στους εορτάζοντες τις ευχές μας.
Ξεκινήσαμε, συν Θεώ, και τον δεύτερο μήνα του χρόνου με τη θερμή παράκληση και προσευχή να μας προστατεύει από τα βέλη του κορωνοϊού, που δε λέει: να πάρει δρόμο…
Η στήλη μας, θυμάται τους εορτάζοντες Αγίους των ημερών της και προσεύχεται για τη βοήθειά των, ολόψυχα!
Στο εορτολόγιο, λοιπόν, των ημερών υπενθυμίζουμε:
6/2: Φωτίου Πατριάρχου Κων/πόλεως (γενν. 820 μ.Χ.)
7/2: Γεωργίου νεομάρτυρος εξ Αλικιανού (1867+). Γεννήθηκε στον Αλικιανό Κυδωνίας στις 24.5.1846. Στην κρητική επανάσταση του 1866-69 έλαβε μέρος. Συνελήφθη από τους Αγαρηνούς στον Φουρνέ, τον μετέφεραν στα Χανιά, όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια, τον αποκεφάλισαν. Ήταν 21 χρόνων. Το απολυτίκιο της εορτής Του, σε ήχο Δ΄ ψάλλει:
«Τῶν πάλαι ἰσότιμος, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, ἐδείχθης Γεώργιε, ἐν τοῖς ἐσχάτοις καιροῖς, ἀθλήσας στεῤῥότατα· σῶμα γὰρ ἐκτμηθείς σου, δι᾿ ἀγάπην Κυρίου, ῥείθροις τῶν σῶν αἱμάτων, τοὺς πιστοὺς καταρδεύεις, ὑμνοῦντας Νεομάρτυς, τὴν θείαν σου ἄθλησιν».
8/2: Ζαχαρίου του Προφήτου – Θεοδώρου Στρατηλάτου.
9/2: Νικηφόρου μάρτυρος
10/2: Χαραλάμπους: Ιερομάρτυρος. Πέθανε 113 χρόνων!
11/2: Βλασίου Ιερομάρτυρος Σεβαστείας. Γιατρός, 4ος αι. μ.Χ. Επίσκοπος
12/2: Μελετίου Επισκόπου Αντιοχείας. Γέννησή του το 310 μ.Χ.
Και από το Ιστορικό μας ημερολόγιο δύο υπενθυμίσεις:
6/2/1897: Ο Τιμολέων Βάσσος, με το εκστρατευτικό του Σώμα και Κρήτες εθελοντές κυριεύουν ύστερα από σκληρές μάχες το φρούριο των Βουκολιών και προχωρούν για τους οχυρούς στρατώνες του εχθρού στα Λιβάδια, στο Μονοδέντρι Χανίων.
7/2/1897: Η Εθνική Εταιρεία διατάσσει τις αντάρτικες ομάδες που διατηρεί στην Ήπειρο και Θεσσαλία να εισβάλλουν.
8/2/1899: Η Κρητική Βουλή αρχίζει το έργο της με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις για την Ένωση μας με την Ελλάδα, την πατρίδα μας!
9/2/1897: Οι Κρήτες Επαναστάτες υψώνουν την ελληνική σημαία στον Προφήτη Ηλία Ακρωτηρίου. Τότε οι Τούρκοι βάλλουν καταιγιστικά. Τότε ο Ιταλός ναύαρχος Κανεβάρο, εκπρόσωπος όλων των πολεμικών δυνάμεων των κρατών: Ιταλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Αγγλίας, δίνει το σύνθημα γενικού βομβαρδισμού, εκατό οβίδων βάρεως πυροβολικού, οπότε μία οβίδα, πιθανόν ρωσική, έσπασε τον ιστό της Σημαίας και την κατέρριψε. Τότε ο Σπύρος Καγιαλές, από τη Χαλέπα, ορμά, αρπάζει και ξαναϋψώνει τη Σημαία μας, κάνοντας το σώμα του ιστό! Και τα ευρωπαϊκά στρατεύματα τότε, όλα, ξέσπασαν σε ενθουσιώδεις και ουρανομήκεις ζητωκραυγές, ενώ η μουσική του θωρηκτού μας “ΥΔΡΑ”, παιάνιζε τον Εθνικό μας Ύμνο, ο δε Ιταλός ναύαρχος διέτασσε εσπευσμένα τη διακοπή των βομβαρδισμών των Επαναστατών!
***
Καιρός να ξεφυλλίσουμε τώρα και κανένα βιβλίο, και είναι και πολλά και διαλεχτά όλα! Μπροστά μας, λοιπόν, το έργο:
Μανόλη Κ. Μακράκη: “Ιστορία της Κρήτης”, (για σχολική χρήση)
Έκδοση: Περιφέρειας Κρήτης, υπό την αιγίδα της Εθν. Επιτροπής Ελλάδος, 2021
Στον ιδιαίτερα φροντισμένο τόμο, διαστάσεων 21χ28, δεμένο, έγχρωμο, σελίδων: 288, διαβάζομε στη σ. 3 τον “Χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη”:
«Η γνώση της ιστορίας διασώζει και φωτίζει το παρελθόν, γίνεται δάσκαλος για το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον με καλύτερες προοπτικές. Για την Περιφέρεια Κρήτης, η έκδοση ενός διδακτικού βιβλίου για την “Ιστορία της Κρήτης” το οποίο θα διανεμηθεί σε σχολεία του νησιού, αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου Μανόλης Κ. Μακράκης, καταγράφοντας τις μεγάλες ιστορικές στιγμές της Κρήτης, καταφέρνει να παραδώσει στις μαθήτριες και τους μαθητές των σχολείων της Κρήτης ένα σημαντικό διδακτικό εγχειρίδιο. Ένα βιβλίο που αποδεικνύει πως η διδασκαλία της τοπικής μας ιστορίας είναι μια διαδικασία που ενδυναμώνει το πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού και το κατοχυρώνει ως μια διδακτική «τράπεζα» ικανή να κινήσει το ανθρώπινο δυναμικό.
Και αυτό, διότι η ιστορία καλλιεργεί και ενδυναμώνει τα συναισθήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την καθιέρωση της Κρήτης ως μιας πολιτισμικής και ιστορικής κοιτίδας της Μεσογείου.
Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές της έκδοσης». (σ.3)
Μελετώντας προσεκτικά και τις 288 σελίδες του έργου, επαινούμε κι εμείς, όπως ακριβοδίκαια έκαμε και ο σεβαστός μας περιφερειάρχης, προλογικά, και τονίζομε: την όντως σημαντική προσπάθεια που επιτελεί η παρούσα έκδοση, για την ανάδειξη της Ιστορικής και Πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης μας, και αξιολογεί θαυμάσια την παρούσα ιστορική συγγραφή, γιατί παραδίνει, μέσ’ από τις σελίδες της στους μαθητές/τριες μας την τοπική μας Ιστορία, δηλ. τον ανεκτίμητο μας θησαυρό!
Είναι, λοιπόν, τα θερμότατα συγχαρητήρια του περιφερειάρχη μας, για τον συγγραφέα και όλους τους συντελεστές της έκδοσης, δίκαια, δικαιότατα. Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε κι εμείς!
Στο «προλογικό σημείωμα» του συγγραφέα κ. Μακράκη (σ. 4-6) προτείνεται μέσ’ από τις πυκνές γραμμές του, όπως: η διδασκαλία της Τοπικής μας αυτής Ιστορίας, διδάσκεται παράλληλα με το εγχειρίδιο της Εθνικής μας Ιστορίας, που μας έχει μοιράσει το Υπουργείο μας.
Αυτό είναι δεδομένο!
Όλα, εξάλλου, τα πολύτιμα που παρατίθενται στο ως άνω έργο του κ. Μακράκη, η μελέτη και η αξιοποίηση των ιστορικών πηγών που παρατίθενται, οι παροτρύνσεις για περαιτέρω μελέτη και άλλων πηγών, αρχείων, κ.λπ. οι προτεινόμενες δράσεις και ερευνητικές εργασίες από τους μαθητές, μέσω και των σύγχρονων τεχνολογιών: υπολογιστής, διαδίκτυο, τάμπλετ, κ.λπ. μέσα, πραγματοποιήσεις διδακτικών επισκέψεων σε ιστορικούς χώρους, μουσεία, κ.λπ., όπου είναι δυνατόν, συμβάλλουν άριστα· και η Κρήτη μας, όπου κι αν βρίσκεται το σχολείο μας, διαθέτει τον ανάλογο πλούτο (κτίσματα, τείχη, κάστρα, κρήνες, φάρους, οικόσημα, ανδριάντες, και πολλά άλλα).
Συγχαίρομε τον άξιο δημιουργό του έργου κ. Μακράκη και για την προλογική, τρόπον τινά, σελίδα 7 του βιβλίου του, όπου με το Σημείωμά του για τους μαθητές – αναγνώστες – μελετητές του έργου του καθοδηγεί μεθοδικά, ευχόμενος: «Καλό ταξίδι» στις σελίδες που ακολουθούν! Και έπονται οι σελ. 9-10 με τα Περιεχόμενα του τόμου!
Φτάνοντας στο τέλος, σ. 284-287 μελετούμε και εκτιμούμε τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε, στο εύρος των μελετών του, για χρόνια, προκειμένου να καταλήξει στην παρούσα πολύτιμη συγγραφή του!
Κλείνοντας, Σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από το βιοεργογραφικό του συγγραφέα (σ. 288), μαζί με τα θερμότατα συγχαρητήρια μας για το ποίημα του.
Αγαπητέ Μανόλη· πάντα άξιος! Και θερμές ευχές για τη συνέχιση του συγγραφικού σου έργου.
Από τα Χανιά, με τη βαθιά εκτίμηση μας! Έπεται το βιογραφικό του συγγραφέα του έργου.
Κι εδώ, συν Θεώ, τελειώσαμε για σήμερα· κι ως την άλλη βδομάδα, έχει ο Θεός!
Γεια Σας, καλό Σαββατοκύριακο!