Στην ´Ανάδειξη προϊόντων της Ορεινής Ενδοχώρας´ επικεντρώνεται ο φετινός ´Αγροτικός Αύγουστος´, που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Χανίων στη Δυτική Τάφρο από τις 3 έως τις 8 Αυγούστου.
Στο πλαίσιο αυτό την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει -για να καθοριστούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες- η Οργανωτική, Εκτελεστική, Διαχειριστική Επιτροπή του ´Αγροτικού Αυγούστου 2012´.
«Για μας ως τυροκόμους είναι πολύ θετικό ότι τα χανιώτικα προϊόντα θα αναδειχθούν μέσα από τις εκδηλώσεις του 2012. Εχει πολύ μεγάλη σημασία για τα προϊόντα του τόπου μας και ειδικά τα ΠΟΠ, που ο κόσμος πρέπει να τα μάθει, να τα γνωρίσει καλύτερα το ότι θα είναι το βασικό θέμα του ´Αγροτικού Αυγούστου´ του καλοκαιριού», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Τυροκόμων Ν. Χανίων κ. Κωστάκης στα ´Χ.Ν.´. Μέχρι στιγμής στην Κρήτη έχουν αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης τρία τυριά. Το πηκτόγαλο Χανίων, η ξινομυζήθρα και η κρητική γραβιέρα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου στα αγροτικά θέματα κ. Λευτέρη Αμπαδιωτάκη, που έγινε δεκτή ομόφωνα από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, ο φετινός ´Αγροτικός Αύγουστος´ αποφασίσθηκε να έχει κεντρικό θέμα την ´Ανάδειξη προϊόντων της Ορεινής Ενδοχώρας´ και ειδικότερα:
• Το πηκτόγαλο Χανίων το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. υστερεί ως προς τη συσκευασία. (Δεν υπάρχει ανάλογη συσκευασία). O Δήμος Χανίων διά της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης θα συμβάλλει ώστε το προϊόν αυτό να συσκευαστεί κατάλληλα, να αναδειχθεί και να πωλείται ως Π.Ο.Π. Απαιτείται η συνεργασία με τοπική τυροκομική μονάδα που να είναι πιστοποιημένη ως προς την παραγωγή αλλά και ως προς τη συσκευασία.
• Η γραβιέρα Κρήτης όπως και το πηκτόγαλο Χανίων.
• Το κάστανο Χανίων Κρήτης να το αναδείξουμε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Βιολογικό.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. Χανίων το ετήσιο βιβλίο του Αγροτικού Αυγούστου για το 2012, θα έχει τίτλο ´Ημερολόγιο Κρητικής Διατροφής 2013´, που θα δίνει απάντηση στο ερώτημα: «τι θα φάμε σήμερα;».
Όπως και πέρυσι η έκθεση θα μεταφερθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και θα εμπλουτιστεί με γευσιγνωστικές – προωθητικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε δημοσιογράφους τροφίμων, εμπόρους και διακινητές αλλά και ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες, για το εξαιρετικό παρθένο κρητικό ελαιόλαδο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με τη βοήθεια των Κρητικών Σωματείων Αττικής και της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών κι Ελιάς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σε κεντρικά ξενοδοχεία ή χώρους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, που θα υποδειχθούν από τα Σωματεία και την Αδελφότητα και θα αφορούν τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τους σταθερούς ποιοτικούς δείκτες, την οργανοληπτική αξιολόγησή του και τις ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του καταναλωτή.