Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

1975: Επιστροφή από τα βουνά ύστερα από 34 χρόνια

Για την επιστροφή των Γιώργου Τζομπανάκη και του Σπύρου Μπλαζάκη και την υποδοχή τους από τα βουνά διαβάζουμε στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου 1975.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής «Φρεσκοξυρισμένοι, ροδοκόκκινοι και χαμογελαστοί έκαμαν την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση την Κυριακή το πρωί οι δύο αντάρτες της Κρήτης, Γιώργος Τζομπανάκης και Σπύρος Μπλαζάκης.

«Χίλια καλώς ορίσατε στα μέρη τα δικά μας», ήταν τα πρώτα τους λόγια, όταν ξαφνικά πετάχτηκαν μέσα από μιά ρεματιά στην αρχή του θερισιανού φαραγγιού. «Χίλια καλώς σας βρήκαμε» ήταν η απάντηση των δημοσιογράφων και 100 περίπου ατόμων, που είχαν πάει να τους συναντήσουν.

Με ψυχραιμία, μα πάνω απ’ όλα με κέφι, αντιμετώπισαν οι δύο αντάρτες, έπειτα από 34 χρόνια, τον κόσμο, τις φωτογραφικές μηχανές και τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πιο κεφάτος ο Γιώργος Τζομπανάκης, 55 χρονών σήμερα, παρότρυνε συνεχώς τους φωτογράφους να κάνουν την δουλειά τους παίρνοντας μάλιστα για χάρη τους πολλές πόζες.

Σε λίγο οι δύο αντάρτες βρισκόταν στο ξενοδοχείο “Κύδων” όπου απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αρκετές φορές, είπαν, κατεβήκαμε στα Χανιά, κρυφά. Τίποτα δεν μας φόβιζε, όπου θέλαμε πηγαίναμε. Στα βουνά, στην πόλη, στα χωριά.

Είναι περήφανοι γιατί κατώρθωσαν να γίνουν ελεύθεροι πολίτες, χωρίς να σκύψουν το κεφάλι. Χωρίς να υποκύψουν σε συμβιβασμούς που θα ήταν βάρος για την υπόλοιπή ζωή τους.

– Περάσαμε πολλές δύσκολες στιγμές. Ειδικά τον πρώτο καιρό της δικτατορίας όταν το κυνηγητό ήταν πιο σκληρό. Τότε περάσαμε μέρες χωρίς να δούμε φώς, κλεισμένοι μέσα σε σπηλιές. Ομως αυτές τις δύσκολες ώρες είχαμε την υποστήριξη όλων, όχι μόνων των αριστερών αλλά και των δεξιών.

– Πολλές φορές μείναμε για μέρες νηστικοί. Μετακινιόμαστε συνεχώς, σ’ όλο τον Νομό Χανίων και πολλές φορές και στο Ρέθυμνο.

Τελειώνοντας, ο Τζομπανάκης έβγαλε από ένα σακούλι ένα μάτσο φασκόμηλα. «Αυτά τα φασκόμηλα» είπε, «που φυτρώνουν στις κορυφές των Λευκών Ορέων, θα τα κρατούμε για να τα καταθέσωμε στο Πολυτεχνείο, στην μνήμη αυτών που πέθαναν αγωνιζόμενοι εναντίον της δικτατορίας».

Την Κυριακή το απόγευμα, οι δύο αντάρτες συνοδευόμενοι από συγγενείς, φίλους και δημοσιογράφους επισκέφθηκαν τα χωριά τους.

Το βράδυ έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ ειδική εκδήλωση προς τιμήν τους. Χθες το απόγευμα οι δύο αντάρτες ανεχώρησαν αεροπορικώς για την Αθήνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα