«Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή πώλησης της ´Κραυγής´ του Εντβαρτ Μουνκ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby´s ξεπέρασε κάθε ρεκόρ. ´Η κραυγή´ των Ελλήνων, που στις εκλογές τις 6ης Μαΐου απέρριψαν τη λιτότητα, σε τέτοιο σημείο που έδωσαν το 7% της ψήφου τους σε ένα νεοναζιστικό κόμμα, μπορεί να μας κοστίσει πολύ πιο ακριβά».
Επισημάνσεις σε άρθρο της βελγικής εφημερίδας L’ Echo, κατά την οποία ο πολιτικός χρόνος έχει σταματήσει στην Ελλάδα, ο χρόνος των αγορών συνεχίζει να κυλά, η δε υφιστάμενη κυβέρνηση αντιμετωπίζει το εξής δίλημμα: Στις 15 Μαΐου, πρέπει να επιστρέψει 436 εκατ. ευρώ στη μειοψηφία των πιστωτών, που δεν συμμετείχαν στη μαζική αναδιάρθρωση του χρέους τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση πρέπει -λοιπόν- είτε να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό -επιδεινώνοντας περισσότερο την κατάστασή της- είτε να αποφασίσει στάση πληρωμών. Ενας οικονομικός όρος που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Ενας εφιάλτης που θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα σε πίνακα του Μουνκ, σύμφωνα πάντα με τον Βέλγο αρθρογράφο.
Οι ελληνικές εκλογές επιβεβαίωσαν τον ρόλο της χώρας ως τον χειρότερο μαθητή της Ευρωζώνης, υποστηρίζει από την πλευρά του το Bloomberg τονίζοντας ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής έδειξαν ότι οι Ελληνες δεν είναι πρόθυμοι να δεχθούν περαιτέρω περικοπές καθώς σχεδόν το 70% των ψηφοφόρων υποστήριξαν κόμματα που αντιτίθενται στα μνημόνια.
Οπως τονίζεται, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η χώρα να χάσει τις προθεσμίες που θέτει το δεύτερο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με το Bloomberg- ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και άλλοι διεθνείς πιστωτές ενδεχομένως να κληθούν να αποφασίσουν εάν θα τραβήξουν την πρίζα, αφήνοντας την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ.
Την ίδια ώρα, στον αντίποδα όλων εκείνων που έσπευσαν να διατυπώσουν σενάρια για το μέλλον του ευρώ μετά τις εκλογές σε Ελλάδα (αλλά και Γαλλία), ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, δίνει τη δική του εκδοχή:
«Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν», υποστηρίζει προσθέτοντας πως «είναι βέβαιο ότι ο χρόνος της ´στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας´ τελειώνει και αυτό είναι καλό».
Και όλα αυτά, τη στιγμή που η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας επιμηκύνεται και παράλληλα κλιμακώνονται οι πιέσεις των Βρυξελλών για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν και προβληματίζονται υποστηρίζοντας ότι το να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ θα ήταν μια απερίσκεπτη κίνηση για το μέλλον του ευρώ, που θα οδηγούσε σε πολιτική αναταραχή με άγνωστες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ανησυχίες και προβληματισμοί ούτως ή άλλως εν μέσω μίας ´πολιτικής αναταραχής´ στη χώρα μας, με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ηρεμίας.