Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Κλιμάκωση συγκρούσεων

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 372 τραυματίστηκαν χθες από τη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στη Δαμασκό. Οι συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών κλιμακώνονται, με τη Συρία να βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την εμφύλια σύρραξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης της Συρίας, επρόκειτο για επίθεση ´τρομοκρατών´ σε δύο σημεία πολυσύχναστου αυτοκινητόδρομου στα νότια της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που διαρρέουν κάτοικοι της περιοχής, η μία έκρηξη προκάλεσε ελαφρές υλικές ζημιές στο κτήριο του Παλαιστινιακού Βραχίονα Στρατιωτικών Πληροφοριών, της πιο επίφοβης από τις τουλάχιστον 20 υπηρεσίες μυστικής Αστυνομίας που δρουν στη Συρία.
Επί τόπου μετέβη ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ, Ρόμπερτ Μουντ. Η κρατική τηλεόραση έδειξε απανθρακωμένα πτώματα και δεκάδες καμένα αυτοκίνητα. Οι επιθέσεις έρχονται στον απόηχο εκλογών που έλαβαν χώρα στη Συρία. Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης απείχαν από τις κάλπες, καταγγέλλοντας απάτη.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ και εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων αλληλοκατηγορούνται για την υπαιτιότητα των επιθέσεων.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προκαλέσει την αποτυχία του σχεδίου του Κόφι Ανάν», δήλωσε ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στρατηγός Μουσταφά αλ-Σεΐκχ. «Αυτές οι βόμβες δεν είναι το έργο μαχητών της αντίστασης», συνέχισε, αποσαφηνίζοντας ότι οι δυνάμεις του δεν έχουν τα μέσα να πραγματοποιήσουν τέτοιου μεγέθους επιθέσεις.
«Περιμένουμε τον Κόφι Ανάν να πει ότι το σχέδιό του έχει φτάσει σε αδιέξοδο και ότι το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για τη μη διακοπή των επιχειρήσεων, των σκοτωμών και τη χρήση βαρέων όπλων», δήλωσε από την πλευρά του ο Σαμίρ Νασάρ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.
«Επιθυμούμε διεθνή επέμβαση για να τερματιστεί αυτή η πολιτική των σκοτωμών», προσέθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τι μορφή θα έπρεπε να πάρει η εν λόγω επέμβαση.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, 849 άνθρωποι (628 πολίτες και 221 στρατιώτες, περιλαμβανομένων 31 αποστάτες) έχουν σκοτωθεί έπειτα από την εκεχειρία της 12ης Απριλίου. Η καταμέτρηση δεν περιλάμβανε τους νεκρούς της σημερινής ημέρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα