Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΝΕΑ

Γερμανία: Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θεωρεί δυνατή την επίτευξη μιας σταθερής σχέσης με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, αν και η ίδια είχε στηρίξει στις εκλογές τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ερωτώμενη για την πιθανότητα μιας σταθερής εταιρικής σχέσης με τον νέο Γάλλο πρόεδρο η Μέρκελ απάντησε: «Ναι, αυτό πιστεύω, δεδομένου ότι γνωρίζουμε, από την εποχή της ίδρυσης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ότι οι καλές γαλλογερμανικές σχέσεις είναι απλούστατα πολύ σημαντικές και για τις δύο χώρες».

Μεξικό: Τα διαμελισμένα πτώματα τουλάχιστον 37 ανθρώπων βρέθηκαν μέσα σε σακούλες που είχαν πεταχτεί σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Μοντερέι, του βόρειου Μεξικού, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές Αρχές. Οι Αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για θύματα συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά από το Μεξικό στις Η.Π.Α.
Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ξεκίνησε την τρίτη φάση μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας από το ΝΑΤΟ στον αφγανικό στρατό, ο οποίος θα έχει στο εξής υπό τον έλεγχό του το 75% του πληθυσμού της χώρας. Η πρώτη φάση ξεκίνησε πέρσι τον Ιούλιο, όταν επτά περιοχές τέθηκαν υπό τον έλεγχο των Αφγανών, ενώ η δεύτερη φάση έγινε τον Δεκέμβριο.

Βρετανία: Η πόλη Σάντουιτς, στη νοτιοανατολική Αγγλία, γιόρτασε χθες τα 250 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου ομώνυμου σνακ που, σύμφωνα με τον θρύλο, ήταν μια έμπνευση του κόμη του Σάντουιτς. Ηθοποιοί με κοστούμια εποχής παρουσίασαν επί σκηνής την περίφημη βραδιά κατά την οποία ο κόμης Τζον Μόνταγκιου, μανιώδης χαρτοπαίκτης, ζήτησε να του φέρουν μια φέτα βοδινό τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο φέτες ψημένου ψωμιού, ώστε να φάει χωρίς να χρειαστεί να διακόψει το παιχνίδι του. Ο θρύλος λέει ότι οι συμπαίκτες του παρήγγειλαν να φάνε «ό,τι πήρε και ο Σάντουιτς», βαφτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το καινοφανές έδεσμα.

Αλγερία: Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ριζοσπαστικού ισλαμικού κόμματος Μέτωπο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (FJD) της Αλγερίας, Αμπντάλα Τζαμπάλα, κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Μαΐου και απείλησε με ´επανάσταση´. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα το κόμμα του Τζαμπάλα κερδίζει επτά έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 462 εδρών, ενώ όλα τα ισλαμικά κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 59 βουλευτές.

Υεμένη: Ομάδα ενόπλων αποπειράθηκε να απαγάγει τον πρεσβευτή της Βουλγαρίας στην Υεμένη, την ώρα που αυτός επέβαινε στο διπλωματικό αυτοκίνητό του στο κέντρο της Σαναά. Ενοπλοι με κουκούλες στο κεφάλι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο του πρεσβευτή της Βουλγαρίας με σκοπό να τον απαγάγουν. Ωστόσο ο διπλωμάτης κατάφερε να διαφύγει βρίσκοντας καταφύγιο στα καταστήματα της γύρω περιοχής.

Ισραήλ: Xιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν προχθές το βράδυ στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν κατά του αυξημένου κόστους ζωής και των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι διαδηλωτές, που επιθυμούν να αναβιώσουν το κοινωνικό κίνημα του περσινού καλοκαιριού, το σημαντικότερο στην ιστορία του Ισραήλ, κρατούσαν πανό που έγραφαν «ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη» και «θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, όχι ελεημοσύνη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα