Οι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν πώς οι Μάγια παρασκεύαζαν το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα που χρησιμοποιούσαν τόσο συχνά. Την απάντηση έδωσε μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Dean E. Arnold από το Μουσείο Field των ΗΠΑ.
Το λουλακί των Μάγια, όπως είναι γνωστό αυτό το χρώμα, αντέχει όχι μόνο στον χρόνο, αλλά και σε οξέα, άσχημες καιρικές συνθήκες και σύγχρονες χημικές ουσίες, γι’ αυτό και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των Μεσοαμερικανικών πολιτισμών. Οι επιστήμονες ήξεραν από παλιά ότι η χρωστική ουσία, που ανακαλύφθηκε το 1931, παράγεται από κάποια χημική αντίδραση κατά την ανάμειξη αποστάγματος του φυτού indigo (Ινδικόφορος η βαφική) με ένα ιδιαίτερο λασπώδες υλικό. Με νεώτερες έρευνες, ήρθαν στο φως περισσότερες λεπτομέρειες. Η αντίδραση προκαλείται όταν φύλλα του φυτού και λίγο από αυτό το λασπώδες υλικό συντήκονται με ρετσίνι copal, το οποίο οι Μάγια χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο, αλλά και για τελετουργικούς σκοπούς.
Το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα το χρησιμοποιούσαν οι Μάγια όταν θυσίαζαν ανθρώπους και όταν έκαναν προσφορές στον θεό της βροχής Chaak. Ήταν μια θεότητα ιδιαίτερα σημαντική για τους Μάγια του βόρειου τμήματος της χερσονήσου Yucatan, όπου την άνοιξη σπάνια βρέχει.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.