Σημαντικές είναι οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων και φαρμάκων χρόνιων παθήσεων από τα ράφια των φαρμακείων και στα Χανιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλη Κατσαράκη, το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.
«Δεν αναφερόμαστε στις παροδικές ελλείψεις, όπως π.χ. το ντεπόν, αλλά σε εκείνες που υπάρχουν μόνιμα στην αγορά, δημιουργώντας ένα οξύ πρόβλημα. Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Αναζητούμε συνεχώς λύσεις κι έχουμε αποστείλει λίστα στον ΕΟΦ με τα σκευάσματα στα οποία πρέπει να γίνονται λελογισμένες εξαγωγές αλλά δεν εισακουόμαστε», τονίζει ο κ. Κατσαράκης.
Το θέμα απασχολεί έντονα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος μάλιστα επιρρίπτει τις ευθύνες για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά σε κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, αλλά και τον ΕΟΦ, εκφράζοντας τον προβληματισμό του «για δυσκολία από την πολιτεία να αξιοποιήσει και να εφαρμόσει τους υπάρχοντες νόμους όπως πχ. για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ή να νομοθετήσει νέους».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, καθημερινά λείπουν από την αγορά 100 με 150 σκευάσματα.
«Και ο λόγος είναι ένας, ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Βαλτάς σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ μίλησε για κορυφαίο πρόβλημα στο χώρο της Υγείας που δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες διαρκώς επιδεινώνεται.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτείνει για την επίλυση του προβλήματος:
•Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, όχι για ένα διάστημα τριών μηνών αλλά για ένα διάστημα πέραν των έξι, καθόσον οι φαρμακαποθήκες στην πρώτη περίπτωση τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
•Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό.
•Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη.
•Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς που έχει συνολικά.
•Υλοποίηση της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ