Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Γιορτή των Μουσείων

Οπως κάθε χρόνο από το 1977, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο γύρω στις 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο. Φέτος, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού που σκοπό έχει την αφύπνιση του κοινού για τη σπουδαιότητα των Μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
Αντίστοιχα, με πρωτοβουλία του γαλλικού Υπουργείου Τουρισμού και Επικοινωνίας, ξεκίνησε το 2005 η ιδέα για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να εξερευνήσει τους θησαυρούς των Μουσείων κάτω από το νυχτερινό?φως και με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων που διοργανώνουν η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων περιλαμβάνει:
Τη Παρασκευή 18 Μαΐου, 9 π.μ. – 3 μ.μ., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων και στο Aρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους για τα εκθέματα των Μουσείων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής θεματικής ´Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις´, οργανώνεται και στους τρεις χώρους η δραστηριότητα με τίτλο ´Τα δέκα πρώτα ευρήματα της Συλλογής´, η οποία και θα συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Οι επισκέπτες, αναζητούν στον χώρο της Συλλογής τα 10 ευρήματα που επέλεξαν οι επιμελητές της έκθεσης και αποφασίζουν ψηφίζοντας για την υψηλότερη θέση στην οποία θα ήθελαν να δουν το δικό τους αγαπημένο εύρημα την επόμενη βδομάδα. Στο τέλος της βδομάδας οι ψήφοι που θα έχουν συλλεχθεί θα διαμορφώνουν τη νέα λίστα με τα 10 πρώτα ευρήματα.
Παράλληλα, προσκαλούμε τους μικρούς φίλους των Μουσείων να τα επισκεφθούν κρατώντας μαζί τους τα χρωματιστά τους μολύβια, για να ζωγραφίσουν ένα συγκεκριμένο εύρημα. Οι ζωγραφιές των παιδιών θα εκτεθούν στο μέλλον σε ειδική εκδήλωση που θα αφορά και στα αποτελέσματα της δραστηριότητας ´Τα δέκα πρώτα ευρήματα της Συλλογής´.
To Σάββατο 19 Μαΐου το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 6 μ.μ. – 9 μ.μ., η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων θα παραμείνει ανοιχτή από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου από τις 6 μ.μ. – 10 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής οργανώνει τη δράση ´Μουσείο είναι?.´ με σκοπό να αναδείξει με εργαλείο την τέχνη, γρήγορα, απλά, ευχάριστα και ευρηματικά τις απόψεις των επισκεπτών των Μουσείων και τις προσδοκίες τους για το μέλλον ως προς τον ρόλο του Μουσείου σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα φωτός?
Η δράση απευθύνεται σε επισκέπτες κάθε ηλικίας και οι όροι συμμετοχής είναι οι εξής:
Σε ένα τετράγωνο χαρτάκι μεγέθους? memo sticker αποτυπώνουμε με σχέδιο, ζωγραφιά ή κολλάζ με απλά υλικά τη δική μας σκέψη, εμπειρία, προσδοκία, απαντώντας στο ερώτημα ´Μουσείο είναι?´. Έργα που υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες διαστάσεις δεν θα είναι δυνατό να συμπεριληφθούν στην τελική σύνθεση. Το έργο είναι οπωσδήποτε με εικόνα, χωρίς λόγια. Δηλαδή χρησιμοποιούμε μόνο σχέδιο, χρώμα, μικρο-υλικά της καθημερινότητας.
Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία σας μπορείτε να την καταθέσετε επώνυμα ή ανώνυμα στα σημεία που ο Σύλλογος Φίλων έχει τοποθετήσει κουτιά με το μήνυμα ´Μουσείο είναι?´ με αφετηρία την ημέρα Παρασκευή 18 Μαΐου έως Παρασκευή 1 Ιουνίου.
Σημεία συγκέντρωσης έργων: Μουσείο Σχολικής Ζωής,
Δήμος Χανίων – Είσοδος,
Πολυχώρος ´Κήπος´, Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη.
Το σύνολο των μικρών αυτών έργων θα αποτελέσει μια σύνθεση – εγκατάσταση, που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Σχολικής Ζωής με την εμψύχωση εικαστικών καλλιτεχνών της πόλης μας σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Τα 6 Μουσεία που απαρτίζουν και οριοθετούν τον «Δρόμο των Μουσείων»: το «Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το «Μουσείο Αλιείας» στο Κολυμπάρι, το «Μουσείο Ελιάς Βουβών» στις Άνω Βούβες, το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον» στο Δρομόνερο, το «Ιστορικό Μουσείο Καντάνου» στην Κάντανο και το «Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης» στην Παλαιόχωρα γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (Παρασκευή 18 Μαΐου 2012) και συνδιοργανώνουν τις πολιτιστικές δράσεις «Μουσεία με Πύλες Ανοικτές», που θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουνίου.
Σήμερα όλα τα Μουσεία θα παραμείνουν ανοικτά από τις 11 το πρωί ως τις 7 το βράδυ προσφέροντας στους επισκέπτες τους δωρεάν ξεναγήσεις, κεράσματα, performances και happenings.
Αύριο, Σάββατο 19 Μαΐου, στις 8 το βράδυ θα γίνει προβολή στο «Μουσείο Κρητικών Βοτάνων» της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης του Φωτογραφικού Αρχείου «Cretan Flora» της κας Χρυσούλας Καψωμένου με εισηγήσεις και σχόλια από την ίδια τη φωτογράφο καθώς και από την κα Μέλπω Σκουλά, τον κ. Κώστα Οικονομάκη και τον δρα Λουκά Ανδριανό.
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα