Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Μεγάλο Καφενείο 1929 (est. 1929, Άμφισσα, Ελλάδα)

Το «Μεγάλο Καφενείο 1929» λειτουργεί από το 1929 και τότε είχε την επωνυμία «Πανελλήνιον». Αργότερα πήρε την ονομασία «Καφεθέατρο 1929». Το Καφέ έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με θεατρική σκηνή. Αμέτρητοι θίασοι πέρασαν από εκεί, μπουλούκια και περιοδεύοντες καλλιτέχνες.

Επιβλητικό και ψηλοτάβανο, με μεγάλες τζαμαρίες που ευνοούν τον φωτισμό του κτιρίου, το Καφέ φιλοξενεί διαχρονικά όλες τις κοινωνικές τάξεις της πόλης. Ξυλινα τραπέζια και χαρακτηριστικές καρέκλες καφενείου αποτελούν τον εσωτερικό διάκοσμο, με προεξέχουσα την ιταλικού στυλ σκηνή, με τις βαριές βελούδινες κουρτίνες-αυλαία, που θυμίζει έντονα μπελ επόκ. Η σκηνή, σήμα κατατεθέν του χώρου γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας από το 1936 μέχρι και τα τέλη του ΄80.

Ο πολιτισμός άνθισε στο «Μεγάλο Καφενείο 1929» τα χρόνια του μεσοπολέμου αλλά και αργότερα φιλοξενώντας θεατρικές παραστάσεις και περιοδεύοντες θιάσους της εποχής.

Φωτόπουλος, Αυλωνίτης, Αττίκ, Μίμης Πλέσσας, Μάνος Κατράκης είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχουν περάσει από την ιστορική του σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιστορικό αυτό Καφέ διάλεξε ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος για τα γυρίσματα της εμβληματικής ταινίας «Θίασος», η οποία συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών! Οι παρεμβάσεις μάλιστα του Αγγελόπουλου ήταν ελάχιστες, αφού, όπως λένε, μαγεύτηκε από το χώρο και την ιδιαίτερη αύρα του. Το «Μεγάλο Καφενείο 1929» έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της χώρας καθώς στήριξε τα λεγόμενα «μπουλούκια» που αποτελούν προγόνους των σημερινών ΔΗΠΕΘE.

Για το «Μεγαλο Καφενείο 1929» έχουν γραφτεί κατά καιρούς άρθρα, ενώ φιλοξενήθηκε και στην έκδοση «Τα καφενεία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τις πηγές, το Καφέ λειτουργούσε μέχρι το 2016 χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στο εσωτερικό του. Τελευταίος ιδιοκτήτης τότε, ο Θανάσης Μαστρονικολόπουλος, δούλευε από πολύ μικρός στο Καφέ και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με τον χώρο. Το 2016, και μετά τον θάνατο του Μαστρονικολόπουλου, το Καφέ έκλεισε, όμως δυο χρόνια αργότερα, δυο νέοι, που γνώριζαν την ιστορία του κτιρίου και της επιχείρησης αποφάσισαν να δώσουν και πάλι ζωή στο εμβληματικό καφενείο. Ο Παναγιώτης Ταλάντης και ο Νίκος Λαζογιώργος ανέλαβαν τον χώρο και επανέφεραν την πρότινη αίγλη του. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Ταλάντης αναφέρει χαρακτηριστικά πως ήταν όνειρο ζωής να αναλάβει το Καφέ και είχε μιλήσει για αυτό στον Μαστρονικολόπουλο. Όμως εκείνος έκρινε πως ήταν μικρός τότε για το εγχείρημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι λεπτομέρειες που μάγεψαν τον Αγγελόπουλο, συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα. Τα τραπεζάκια που βλέπουμε στον «Θίασο», το απαλό πράσινο στους τοίχους, η μαντεμένια θερμάστρα, οι παλιοί καθρέφτες, το παραδοσιακό ψυγείο είναι αναπόσπαστα στοιχεία του χώρου. Εξάλλου στόχος των σημερινών ιδιοκτητών είναι να διατηρήσουν την παράδοση του «καφωδείου», την παράδοση ενός πολιτιστικού καφενείου που πρόσφερε στην τέχνη.

Οι ανακαινίσεις στο Καφέ μετά το 2016, έγιναν ύστερα από άδεια και υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού με διατήρηση των σημαντικότατων στοιχείων της πολιτιστικής του ταυτότητας. Μάλιστα, η ανακαίνιση σεβάστηκε τα χρώματα και το ύφος του μεσοπολέμου που χαρακτηρίζει το «Μεγάλο Καφενείο 1929».

Από τον πρώτο καιρό επαναλειτουργίας του, μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, μονόπρακτα, και άλλες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα εκεί, ακριβώς όπως γινόταν ανέκαθεν, προσελκύοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι απολαμβάνουν ατμόσφαιρα παρελθόντος σε έναν μοναδικό χώρο που αντανακλά πολιτισμό και τέχνη.

Info

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ 1929
Πλατεία Κεχαγιά
Αμφισσα
Ελλάδα
0030 694 824 5729
talantis@hotmail.com/
facebook

Ηome


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα