Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024

«Δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Βρυξέλλες
Επίσημα και κατηγορηματικά διαψεύδει η Κομισιόν τις δηλώσεις του επιτρόπου Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταρτίζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, τόνισε, μάλιστα, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, κάτι», που όπως είπε, «επαναλαμβάνουν τα τελευταία δύο χρόνια οι κύριοι Μπαρόζο και Ρεν».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Χουχτ, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι η Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
«Πριν από ενάμισι χρόνο ίσως να υπήρχε ο κίνδυνος αλυσιδωτών επιπτώσεων», είπε στη συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα De Standaard.
«Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και στην Κομισιόν, υπηρεσίες που εξετάζουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», σημείωσε.
«Μια έξοδος της Ελλάδας δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ, όπως υποστηρίζουν κάποιοι», συμπλήρωσε.
Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε ακόμα το μήνυμα της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την τήρηση των μέτρων λιτότητας και τις περικοπές των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.
«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει και δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει», σχολίασε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια», σημείωσε.

Διαψεύδει η Κομισιόν
Σε κατηγορηματική διάψευση της ύπαρξης σεναρίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου προέβη η Κομισιόν.
Με μήνυμα στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, σημειώνει: «Η Κομισιόν διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εργάζεται πάνω σε σενάριο για ελληνική έξοδο. Η Κομισιόν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».
Σε επόμενο μήνυμα γράφει: «Ο Μπαρόζο και ο Ρεν λένε εδώ και δύο χρόνια ότι η Κομισιόν θέλει να να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό εξακολουθεί να είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει σχέδιο της Κομισιόν για έξοδο».
Από την πλευρά της Ε.Κ.Τ., το μέλος του Δ.Σ. Χοσέ Μανουέλ Γκονθάλεθ – Παράμο, είπε ότι η ευρωτράπεζα τάσσεται σθεναρά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Αυτό που προτιμούμε ιδιαίτερα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», σημείωσε και προσέθεσε ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της Ε.Κ.Τ. να επεξεργάζεται» το σενάριο μιας ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου.
Στην ελληνική κρίση αναφέρθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Δήλωσε ότι η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα της γαλλικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης.
«Επιθυμούμε την παραμονή της με όλες μας τις δυνάμεις, επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε.», ανέφερε, τονίζοντας ότι «η Ευρωζώνη θα πρέπει να μείνει ενωμένη και δεν μπορεί να διαλυθεί».
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η δήλωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι η πρώτη του ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Υποδεικνύει, μάλιστα, τη βούληση του Παρισιού να μην εγκαταλείψει την Αθήνα στην τύχη της.

Ο Σόιμπλε
«Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε εξάλλου χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
«Οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να εξηγήσουν την πραγματική κατάσταση στο λαό και να μην δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις», συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί για 12 – 24 μήνες ακόμη και κάλεσε τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Πέντε ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch
Λονδίνο
Τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Fitch, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο στη βαθμίδα «CCC» προχθές.
Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank, την Alpha, την Πειραιώς και την Αγροτική, τις οποίες πλέον ο οίκος αξιολογεί με «CCC» (έναντι «Β-»).
Ακολουθώντας το σκεπτικό της ελληνικής υποβάθμισης προχθές, την οποία ο οίκος είχε αιτιολογήσει με τον αυξημένο κίνδυνο ελληνικής εξόδου, η Fitch αναφέρει ότι σε περίπτωση αποχώρησης από ευρώ μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης που δεν θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης «μπορεί να αποσυρθεί η διεθνής στήριξη στις ελληνικές τράπεζες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα