Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Μουσεία – πυρήνες πολιτισμού

Ο ρόλος των μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα του ICOM, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα
των Μουσείων.
Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Μόνιμης Εκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, στο Νεώριο Μόρο, ήταν η προϊσταμένη του Ιστορικού Μουσείου – Αρχείου Υδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «κάλλιστα θα μπορούσαμε να πούμε για τα Μουσεία ότι αποτελούν τις μνήμες της ανθρωπότητας. Είναι χώροι που διαφυλάσσεται το παρελθόν της παγκόσμιας κοινότητας, χώροι που μπορούν οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους, να γνωρίσουν τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και των μεγάλων έργων, την εξέλιξη της δικής τους ζωής και του πλανήτη ολόκληρου μέσα στoν χρόνο. Τα Χανιά είναι αλήθεια ότι έχουν πολλούς τέτοιους χώρους, σημαντικούς και αξιόλογους. Φροντίδα όλων μας είναι να τους διατηρήσουμε, να τους αναδείξουμε και να τους εξελίξουμε».
Στην Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων αναφέρθηκε στην ομιλία της η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Ζαχαρένια Σημαντηράκη η οποία μεταξύ άλ-
λων υπογράμμισε ότι «το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε το 1977 ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων την 18η Μαΐου, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τον ζωτικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζουν τα μουσεία στις κοινότητες τους». Η ίδια υπογράμμισε ακόμα ότι«το σύγχρονο Μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια επισήμανση της ανάγκης των Μουσείων για καλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων.
Κοινή διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι τα μουσεία μεταφέρουν το απόσταγμα
-αν θέλετε- από τις μνήμες και τις παραστάσεις του παρελθόντος, από γενιά σε γενιά. Δεν πρόκειται απλώς για χώρους επίσκεψης αλλά για πυρήνες που προάγουν και την επιστήμη αλλά και την επικοινωνία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα