Αγωνία, φόβος, θλίψη, παράπονο. Συναισθήματα μαθητών που φέρουν το βαθύ αποτύπωμα του καταστροφικού σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο. Συναισθήματα που έγιναν λέξεις, φράσεις, σκέψεις και βρήκαν βήμα και φωνή μέσα στις φιλόξενες σελίδες του 2ου τεύχους των “Κρητικόπουλων”.
Μια έκδοση του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία”, που αγκαλιάστηκε από τις εφημερίδες “Χανιώτικα νέα”, την “Πατρίς” του Ηρακλείου και την “Ηχώ της Βιάννου” και αύριο, Σάββατο, θα κυκλοφορήσει μαζί τους ως ένθετο, ταξιδεύοντας τους προβληματισμούς των σεισμόπληκτων μαθητών στο ευρύτερο κοινό.
«Μας πήρε τέσσερις μήνες για να φτιάξουμε αυτό το δεκαεξασέλιδο. Ένα δεκαεξασέλιδο που, αυτή τη φορά, δεν αποτελεί “σκοπό” αλλά “μέσο” προκειμένου να φτάσει το μήνυμα των μαθητών στην κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας Γιώργος Δασκαλάκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά ενόψει της κυκλοφορίας του νέου τεύχους. «Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε και θέλουν τα παιδιά είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό. Να χτιστούν δηλαδή άμεσα σπίτια και σχολεία», επεσήμανε ο κ. Δασκαλάκης και πρόσθεσε ότι μέσα από τα κείμενα και τις ζωγραφιές των παιδιών μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ανασφάλεια που γεννούν τα χτυπημένα κτήρια αλλά και η σεισμική ακολουθία που συνεχίζεται έως σήμερα. «Είναι ζήτημα επιβίωσης γι’ αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους», υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του κρητικού Τύπου, τα “Κρητικόπουλα” φιλοξενούνται στις σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων των Χανίων και του Ηρακλείου, ενώ επιδίωξη του Συλλόγου είναι οποιαδήποτε μελλοντική έκδοση που αφορά στον μαθητικό Τύπο να κυκλοφορήσει από όλες τις εφημερίδες της Κρήτης την ίδια ημέρα, ως μια δράση ανάδειξης του φυτωρίου της τοπικής δημοσιογραφίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Δασκαλάκης και στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”, κάνοντας γνωστό ότι όταν θα αρθούν οι δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας, στόχος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας είναι να φιλοξενηθεί στον χώρο του Μουσείου μια εκδήλωση με παιδιά από τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ακόμα ότι μετά την κυκλοφορία του νέου τεύχους των “Κρητικόπουλων” μέσα από τις εφημερίδες, θα είναι προσβάσιμο και διαδικτυακά μέσα από ιστοσελίδες ώστε η μαθητική άποψη να φτάσει όσο γίνεται πιο μακριά.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Τσαλαπάκης εξήρε την προσπάθεια των μαθητών που συμμετείχαν στην έκδοση των “Κρητικόπουλων”, υπογράμμισε το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος ώστε να επιστρέψουν οι μαθητές σε κανονικές σχολικές αίθουσες. Σημείωσε δε ότι η λύση των κοντέινερ ταλανίζει και άλλα σχολεία της Κρήτης, όπως της Κισσάμου που εδώ και 3 χρόνια περιμένουν να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης των νέων σχολείων, ενώ σοβαρά κτιριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά ακόμα σχολεία δημοτικά και νηπιαγωγεία των Χανίων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιηθεί ένας οργανωμένος κτιριολογικός έλεγχος.
Ο ταμίας της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας εξέφρασε τη στήριξη της ΕΛΜΕ στην έκδοση των “Κρητικόπουλων” και τις δράσεις του Συλλόγου “Τύπος και Ουσία” «όχι μόνο γιατί αποτελούν ένα μέσο έκφρασης για τη μαθητική νεολαία ή γιατί αποτελούν ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία, αλλά κυρίαρχα γιατί προάγουν την αυτενέργεια, τη δημιουργικότητα, τη συνεργατικότητα και τη συλλογικότητα μεταξύ των μαθητών και μαθητριών κι αυτό από μόνο του έχει μια αυταξία».
«Περιμένουμε με αγωνία να πάρουμε το τεύχος στα χέρια μας για να δούμε τις σκέψεις, τις αγωνίες, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς των παιδιών που θεωρούμε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία, μετά από δύο χρόνια “ανοιχτών – κλειστών” σχολείων λόγω της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Μπέλμπας.