Στο προηγούμενο σημείωμα είχαμε ανατρέξει στους συνολικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για το 2022 στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού με ειδική αναφορά στους πόρους που έχουν δεσμευθεί για το 2022. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία θα ανατρέξουμε σήμερα στις δράσεις που χρηματοδοτεί και συγχρηματοδοτεί το ΕΚΤ.
Ο βασικός κορμός των χρηματοδοτήσεων περνά μέσα από το γνωστό μας Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+), που απορροφά περίπου τα ¾ των πόρων (74,3%). Ακόλουθα, στον τομέα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου στοιχείου το πρόγραμμα Erasmus+ έχει εξαιρετική θέση στο σύνολο των πόρων που διατίθενται για χρηματοδότηση των δράσεων του τομέα (18,6%). Μια σειρά από ευρωπαϊκούς φορείς απορροφούν ορισμένα κονδύλια, για την υποστήριξη δράσεων που γίνονται εύκολα αντιληπτοί από την ονομασία τους: το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, η Δημιουργική Ευρώπη, τα Δικαιώματα και Αξίες, η Δικαιοσύνη, οι Αποκεντρωμένοι Οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τέλος, στο σύνολο των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται και τα Δοκιμαστικά Σχεδία, και οι
Προπαρασκευαστικές Ενέργειες.
Οπως σημειώσαμε στο τελευταίο μας σημείωμα, το σημαντικό κονδύλι των 13,1 δισ. € αφορά το ΕΚΤ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εγγραφούν δαπάνες και για τις άλλες δράσεις. Οι πιστώσεις αυτές προορίζονται να καλύψουν δαπάνες προς στήριξη των κρατών μελών για την επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, δίκαιης κοινωνικής προστασίας και εκπαιδευμένου και ανθεκτικού εργατικού δυναμικού έτοιμου για τον μελλοντικό κόσμο εργασίας, καθώς και δαπάνες για τη στήριξη, τη συμπλήρωση και την προσθήκη αξίας στις πολιτικές των κρατών μελών με στόχο να εξασφαλιστούν:
• ίσες ευκαιρίες,
• πρόσβαση στην αγορά εργασίας,
• δίκαιες συνθήκες εργασίας,
• κοινωνική προστασία και ένταξη.
Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στον παραπάνω πίνακα, θα διαπιστώσει ένα σημαντικό «λάθος» που αφορά στο ότι το σύνολο των αναλήψεων δεν συνάδει με τις επιμέρους εγγραφές κονδυλίων. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε αφαιρέσει τις αναλήψεις που λαμβάνουν χώρα το 2022, διότι ο στόχος του ΟΔΗΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ είναι να αναφέρεται στο πώς μπορεί κανείς να χρηματοδοτηθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Δυο Κανονισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση πόρων για τις δράσεις του ανωτέρω πίνακα. Ο ένας αφορά τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 23). Ο κανονισμός αυτός δίνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη, που απαιτεί σημαντικά ποσά δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να τεθεί η Ένωση σε πορεία βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης, με τη:
• Τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας,
•Τη στήριξη και την κοινωνική ενσωμάτωση και να αποκατασταθεί η άμεση ζημία που προκλήθηκε από την κρίση της νόσου COVID-19,
•Τα ανωτέρω, μαζί με παράλληλη υποστήριξη των πράσινων και ψηφιακών προτεραιοτήτων της Ένωσης.
Το Μέσο υποστηρίχθηκε από μια γενναία χρηματοδότηση ύψους 750 δισ. € και οι κανόνες δημοσιονομικής εκτέλεσης γίνονται με βάση το άρθρο 3 του κανονισμού αυτού.
Ο άλλος αφορά τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/2221 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά στους πρόσθετους πόρους REACT-EU και τις ρυθμίσεις εφαρμογής με σκοπό την παροχή βοήθειας για τη στήριξη της αποκατάστασης των συνεπειών της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, λόγω της πανδημίας της COVID-19 και για την προετοιμασία μιας πράσινης, ψηφιακής και ανθεκτικής ανάκαμψης της οικονομίας (REACT-EU) (ΕΕ L 437 της 28.12.2020, σ. 30). Για τον κανονισμό αυτό έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενο σημείωμά μας.
Στο ερχόμενο σημείωμά μας θα ασχοληθούμε με την ανάλυση των επιμέρους κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.