Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

@Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στα Χανιά θα έχουν όπως διαφαίνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένης της κινητικότητας που υπάρχει από και προς τα πολιτικά γραφεία, βουλευτών και παραγόντων από όλα τα κόμματα.

@Αυτό το οποίο είναι εμφανέστατο, είναι ότι αντάρτες υποψήφιοι θα υπάρχουν και μάλιστα, θα αφορούν κυρίως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εντυπωσιακό το ότι κυκλοφορούν πρόσωπα που δηλώνουν πως έχουν λάβει χρίσμα από την Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα πρόσωπα που δηλώνουν ότι έχουν την έγκριση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Αυτό αφορά τακτική κινήσεων από κάποιους, με στόχο να θολώσουν τα νερά ώστε να γυρίσουν τα γρανάζια, να αναγκάσουν άλλους ενδιαφερόμενους για την Κυδωνίας, να ξεπεταχτούν και τελικά να εμφανιστούν επί σκηνής υποψηφίων, όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

@Το σίγουρό είναι, πως η πολιτική ευφυία της κας Μπακογιάννη δεν θα της επέτρεπε ποτέ, στην τωρινή περίοδο να δώσει χρίσμα σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι κινήσεις στην σκακιέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όντως διέπονται από ταχύτητα, όμως καλό θα είναι να μην υπάρξουν ακόμα ούτε συμφωνίες για συμπόρευση, μήτε υποσχέσεις για κοινή δράση. Η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει λάθη και πόσο δε μάλλον στην εκλογική περιφέρεια και τόπο καταγωγής τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Καλές είναι οι σχέσεις… στο να υπάρχουν και να ανθίζουν. Όμως πολλές φορές όσοι πολιοτρίβονται, τρώνε ξυλιές. Ο πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτουν εμπειρία αλλά και στόχευση, οπότε ο εκλεκτός τους, σίγουρα θα πληροί τις προϋποθέσεις για μία υποψηφιότητα τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι αν όχι νικητήρια, αξιοπρεπή.

@Πολύ σύντομα εντός των ημερών, δύο αυτοδιοικητικοί με στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά κυρίαρχη διάθεση για ένα πολύ διευρυμένο ψηφοδέλτιο, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στα δεδομένα Σημανδηράκη, όπως αυτά έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, θα έχουν επικοινωνία για να ερευνήσουν το πεδίο συνεργασίας και δράσης τους.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Οι κινήσεις αυτοδιοικητικών, που τους χαρακτηρίζει η εμπειρία, η πολιτική ποιότητα και το κοινωνικό ήθος, σχεδόν σίγουρο είναι πως θα τραβήξουν τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των πολιτών, δεδομένης της ρευστότητας που επικρατεί σε όλα τα άλλα πεδία που βρίσκονται γύρω από την καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Οι πολίτες θα αναζητήσουν να εμπλακούν με ότι μπορεί να τους βγάλει από το τέλμα, το οποίο, όπως αρκετοί καταμαρτυρούν τους στρεσάρει. Αναζητούν οι περισσότεροι, την αντίπαλη διάθεση από εκείνη που τους έχει δημιουργηθεί από όλα όσα βιώνουν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Οικονομική Κρίση, Ανασφάλεια, Άδειο Πορτοφόλι, Πανδημία, Εγκλεισμός, Ανεργία, Πόλεμος, Ανασφάλεια που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο.

@Τη διάθεση αυτή θα την αναζητήσουν οι περισσότεροι, ήδη δηλαδή την αναζητούν, στους τόπους διαμονής τους, στις γειτονιές στους μικρόκοσμους τους. Τα Χανιά, παρά τις αυτοδιοκητικές προσπάθειες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια, μέχρι και σήμερα, υστερούν σε σχέση με άλλες πόλεις και συγκεκριμένα σε θέματα, που άπτονται της κίνησης από γειτονιά σε γειτονιά, από περιοχές προς το κέντρο, ζητήματα περί ευκολιών μετακίνησης, ερεθίσματα ζωντάνιας και ρυθμού.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Μία πόλη όπως τα Χανιά με πλούσιο περιβάλλον, υπέροχες γωνιές, ενδιαφέρουσες γειτονιές, ιστορία και πολιτισμικό πλούτο, θα έπρεπε να έχει χαρούμενους πολίτες οι οποίοι θα υποστήριζαν με θέρμη την καθημερινότητα τους και το επίπεδο ζωής που τους προσφέρεται.

@Απεναντίας, παρά τις προσπάθειες, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που καταμαρτυρεί, το ότι κυρίως τους μήνες εκτός τουριστικής σεζόν, επαναλαμβάνω κυρίως, η πόλη δυσφορεί, είναι κατατονική, της λείπει το φως (όχι το ηλιακό), η καλή διάθεση και τα πεδία δράσης όπου οι πολίτες μπορούν να κινηθούν ή να εμπλακούν. Σημαντικός αριθμός πολιτών κάνει λόγο, πως όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Δεν είναι λίγοι, όσοι επιμένουν πως η σημερινή δημαρχιακή αρχή, προσπαθεί μεν όμως δεν έχει καταφέρει να προσδώσει κέφι και διάθεση στους πολίτες. Δεν είναι λίγοι επίσης, όσοι υποστηρίζουν ότι ο σημερινός δήμαρχος έχει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, καβαλήσει το άλογο και δύσκολα θα ξεπεζέψει από τη δημαρχιακή σέλα. Κάποιοι άλλοι, αναζητούν ακόμη, τη δημαρχιακή αρχή εκείνη, η οποία θα φέρει το χαμόγελο και το αίσθημα ανεμελιάς, στην πρωτεύουσα του νομού πόλη και τον Μητροπολιτικό δήμο.

@Ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο, δεν είναι εύκολο να ειπωθεί. Αυτό όμως που κυριαρχεί σε εκτίμηση, αφορά στο γεγονός ότι, επτά ολόκληροι μήνες στη ζωή πολλών εκ των κατοίκων του τόπου τούτου, περνάνε σχεδόν ανούσια την κάθε μέρα τους. Σε συζητήσεις που γίνονται, μα σε καφενεία, μα σε ταβέρνες, σε σπίτια ή σε εργασιακούς χώρους, ένας παρατηρητής μπορεί εύκολα να εισπράξει μία ψυχική απογοήτευση, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τα οικονομικά προβλήματα, την ανασφάλεια ή την πίεση την εργασιακή που σχεδόν όλοι βιώνουν λόγω των συνθηκών που απασχολούν όλους τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους. Σχετίζεται με τις επιλογές που έχουν ώστε να περάσουν όμορφα και ανέμελα.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Η πόλη των Χανίων, ο δήμος των Χανίων, δεν είναι από τις περιοχές που για να περάσεις δημιουργικά, ευχάριστα, όμορφα, πρέπει ντε και καλά να διαθέσεις χρήματα. Δόξα το θεό, πληροί τις προϋποθέσεις μέσα από δράσεις, μέσα από ένα κλίμα που μπορούν να δημιουργήσουν οι ιθύνοντες λειτουργίας της πόλης, μέσα από διαμορφώσεις χώρων, φωταγωγήσεις, πεζοδρομήσεις, γωνιές, εκδηλώσεις συγκεντρωμένες και όχι αποκεντρωμένες και διάσπαρτες, οι πολίτες να πούνε το πολύ απλό: «Πάμε βόλτα στα Χανιά στην κάτω γειτονιά».

@Όλο αυτό το πλαίσιο, για να δημιουργηθεί, να γεννηθεί, να αναπτυχθεί, δε είναι δουλειά μιας παρέας, αλλά μιας ομάδας, μίας σύνθεσης ανθρώπων που δε θα τους ενδιαφέρει μήτε το πολιτικό τους αύριο, μήτε οι διατήρηση ευχάριστων πολιτικών σχέσεων, ούτε όμως το αν έχουν ευπαρουσίαστες, ευδιάκριτες κομματικές ταυτότητες με το ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης τους για την είσοδο σε άλλα μετερίζια.

@Τα Χανιά έτσι όπως αποτυπώνονται στις υπέροχες φωτογραφίες που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, έτσι όπως είναι αποτυπωμένα και καταγεγραμμένα στις σελίδες της ιστορίας, του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτισμικού, αρχαιολογικού, πολιτικού παρελθόντος, πληρούν όλα τα χαρακτηριστικά, ώστε να μην έχουν ανάγκη ούτε το Photoshop ούτε όμως την υπερβολή για να γίνουν αποδεκτός τόπος, γη για να ζήσεις ή προορισμός να επισκεφτείς.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Ο τόπος τούτος, είναι από μόνος του ένας υπέροχος καμβάς που το μόνο που χρειάζεται είναι γνήσια χρώματα της φύσης, χωρίς χημικές προσθήκες, που με απόλυτη αλήθεια και ανθρώπινη διάθεση, θα ζωγραφίσεις πάνω του τις διαδρομές ζωής που αξίζουν σε κάθε άνθρωπο.

@ Όσο ρομαντικά, όσο ουτοπικά, όσο παράξενα κι αν διαβάζονται όλα τα παραπάνω, είναι το αποτέλεσμα πολλών συζητήσεων, πολλών αναγνώσεων, πολλής μελέτης από δεδομένα και μαρτυρίες απλών, αληθινών, έξυπνων, δημιουργικών Χανιωτών και όχι μόνο. Είναι επίσης το αποτέλεσμα όλων όσων μπορείς να πεις αλλά έχεις μέσα σου, χωρίς να χρησιμοποιήσεις το ψέμα, χωρίς να ωραιοποιήσεις καταστάσεις, δίχως να φοβηθείς να ζητήσεις πως… θέλω πίσω τον τόπο των γονιών μου, των παιδικών μου χρόνων, τον τόπο μου όπως μας αξίζει, όπως μας ταιριάζει, όπως τον ονειρευόμαστε.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα