Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Επικίνδυνη η αλλαγή της ώρας;

Κύριε διευθυντά,

πριν από 2-3 χρόνια η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής σε θερινή ώρα στα κράτη μέλη της Ευρώπης και έχει σταθεροποιήσει στην κανονική ώρα, αυτήν που ονομάζουμε χειμερινή.

Η θερινή λοιπόν ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επιπτώσεις αυτής της αλλαγής όχι μόνο στον ύπνο μας αλλά και κατ’ επέκταση στην υγεία μας, είναι πολύ μεγαλύτερες από τη σύγχυση που νιώθουμε όταν χτυπά το ξυπνητήρι το πρωί, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας
Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep and Biological Rhythms, έδειξε ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοκτονίας τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή, από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου. Στο ίδιο μοτίβο, μια άλλη μελέτη Σουηδών ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι το ποσοστό των σοβαρών καρδιακών επεισοδίων αυξάνεται από 6% σε 10% τις 3 πρώτες εργάσιμες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας σε θερινή. Και άλλοι πολλοί λόγοι λοιπόν αλλά και εκτός των παραπάνω, η αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή δεν συμβάλει στην οικονομία ενέργειας όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Εν έτει λοιπόν 2022 θα σέρνουμε εμείς οι Έλληνες ακόμα τα απομεινάρια του Β’ παγκοσμιου πολέμου με τόσα συνεπακόλουθα για την υγεία μας; Ας μείνουμε λοιπόν στην ώρα τη φυσιολογική τη χειμερινή, την ώρα του Θείου.

Νεκτάριος Σταθουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Δεν έχει όμως μετρηθεί πόσες περισσότερες αυτοκτονίες θα υπήρχαν αν οι μέρες είχαν μία ώρα λιγότερο φως το βράδυ. Φυσιολογική ώρα πάντως δεν υπάρχει, ο άνθρωπος έχει ορίσει την ώρα έτσι για πρακτικούς λόγους και ακόμα και εντελώς φυσιολογικά δεν σκοτεινιάζει και δεν ξημερώνει πάντα την ίδια ώρα, τα πράγματα είναι δηλαδή από την φύση τους ρευστά, αν προσθέσουμε και εμείς μία ώρα ρευστότητας, στην αντίληψη της ώρας δεν αλλάζει τίποτα, μόνο που χαιρόμαστε προς το βράδυ πιο μεγάλες μέρες, το πρωί δεν μας ενδιαφέρει και τόσο πότε ξημερώνει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα