Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Noli turbare circulos meos (Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε)

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Σήμερα έχω πολλά νεύρα. Ξύπνησα και ένιωσα ασκεπής, όπως ακριβώς θα είναι η Δημοτική μας αγορά σε λίγες μέρες, μιας και ξεκίνησε η αφαίρεση της στέγης της. Έβαλα όμως μουσική να ακούσω, διάβασα μερικές σελίδες από το Βιβλίο «Τεχνολογία Υποταγής Συνειδήσεων» τινάχτηκα ανεβαίνοντας στο σκούτερ, έκαμα το Σταυρό μου, χαμογέλασα στον Μπάμπη το σκύλακο μου (θα σας τον γνωρίσω αργότερα) και ξεκίνησα με την ελπίδα ότι τελικά όλα είναι στο χέρι μας.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@«Είμαι ένας γελοίος άνθρωπος. Τώρα τελευταία με αποκαλούν τρελό. Κι αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι κάποιας μορφής αναβάθμιση, αν δεν εξακολουθούσα να είμαι γι’ αυτούς το ίδιο γελοίος όπως και πριν. Όμως, τώρα πια δε θυμώνω, τους αγαπάω όλους ακόμη κι όταν γελάνε με μένα – και μην σου πω ότι τότε τους αγαπώ ακόμη πιο πολύ».

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Πρόκειται για το έργο ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ του Φιόντορ Μ. Ντοστογιέφσκι που ανέβασε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης και ξεκίνησαν οι παραστάσεις του στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Σύμφωνα με τη Σοφία Μαλανδράκη, η οποία έχει παθιαστεί με το ΔΗΠΕΘΕΚ, πρόκειται για την πρώτη παραγωγή για το 2022. Ο ήρωας του έργου, έχει φτάσει στο σημείο να βάλει τέλος στη ζωή του… στο όνειρό του όμως, ταξιδεύει σε έναν άλλο πλανήτη παραδεισένιο, όπου οι άνθρωποι ζουν σε μια ιδανική κοινωνία, ελεύθεροι και ευτυχισμένοι, προσφέροντας αγάπη και χαρά. Όσα συμβαίνουν εκεί, αλλάζουν τελείως τον τρόπο που ο ήρωας αντιλαμβάνεται τη ζωή.

@Ευκαιρία θαρρώ πως είναι, να βρεθούμε στην αίθουσα της Παράστασης, να αποτοξινωθούμε, όπως χαρακτηριστικά μου ανέφερε η κα Μαλανδράκη, από όλα όσα καταποντίζουν τη διάθεση μας και να δώσουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας, για μία διαφορετική προσέγγιση στο πως βλέπουμε τα πράγματα. Μπορεί ο Ντοστογιέφσκι να αναφέρεται σε ένα φανταστικό ταξίδι σε ένα ουτοπικό σύμπαν, όμως, ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ επιτυχώς χαρακτηρίζεται ως μια ωδή στην ανθρώπινη ζωή. Αυτή την ωδή έχουμε ανάγκη στις μέρες που διανύουμε.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@ Μέρες πολύ δύσκολες που το καλύτερο Πρωταπριλιάτικο που θα μπορούσα να γράψω είναι ότι όλα πάνε καλά. Καλά δεν πάνε. Εμείς μπορούμε να κάνουμε εκείνα που θα καλυτερέψουν τις μέρες και τις στιγμές μας. Ειδήσεις θες…. Οικονομία θες…. Πολιτική θες…. Διεθνής Σκηνή θες… Εμπορική Κίνηση θες…. Μηνύματα για τον φετινό τουρισμό θες…. Ανθρώπινες Σχέσεις θες…. Καιρός με τις παραξενιές του, θες…. Τοπικό Κουτσομπολιό θες…. Όπου κι αν κοιτάξεις, έρχονται στη σκέψη τα λόγια της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου: «Οι τράπεζες γεννάνε τους «ληστές». Οι φυλακές τους «τρομοκράτες». Η μοναξιά τους «απροσάρμοστους». Το προϊόν την «ανάγκη». Τα σύνορα τους στρατούς… Όλα, η ιδιοκτησία».

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Αυτή η ιδιοκτησία, αν έλειπε από το λεξιλόγιο μας, λες να ήταν κάπως καλύτερα τα πράγματα; Μπορεί… Το τελευταίο διάστημα, όπου κι αν προσπαθήσω να ξεχαστώ, ασχολούμενος με όσα βλέπω μπροστά μου, αυτό το ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ως επικεφαλίδα, ως τίτλος έρχεται να με πιλατεύει. Τοπικοί άρχοντες, ιδιοκτήτες, οι γείτονες, ιδιοκτήτες, αρκετοί υπάλληλοι σε δημόσιες υπηρεσίες με συμπεριφορά ιδιοκτητών. Πας να φας ένα σουβλάκι, ιδιοκτήτες που μπορεί να σου ρίξουν και κάνα φούσκο. Μέσα Μεταφοράς… σε κάθε κάθισμα και σε κάθε πόρτα του λεωφορείου κι από ένας ιδιοκτήτης. Στο σούπερ μάρκετ, ακόμα κι οι τιμές στα ράφια το παίζουν ιδιοκτήτριες της διάθεσης μας. Στην TV συναντάς εκατοντάδες ιδιοκτήτες, μιας και αρκετοί από τους υπηρετούντες την ενημέρωση, το παίζουν ιδιοκτήτες. Λες και το θέμα, η είδηση, το γεγονός, είναι δικά τους, η εξέλιξη κι η αλήθεια του θέματος είναι γέννημα δικό τους, η τηλεθέαση με τα ποσοστά της, λες και την έχουν αγοράσει για να είναι ιδιοκτησία τους. Με το χειρότερο δε όλων, πως το όλοι αυτοί το παίζουν απλός λαός. Φίλα προσκείμενοι της απλότητας.

@ Βρε άσε τώρα τις αρλούμπες. Βρε άσε τώρα τις γελοιότητες… Αμ το άλλο, που μόλις περάσεις στο πολιτικό μετεριζάκι, εκεί να δεις κάτι ιδιοκτήτες… Σπέσιαλ πρόσωπα, που στόχο έχουν βάλει, στο να μας πείσουν ότι η Ελλάδα τους ανήκει, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν τους ανήκει, ιδιοκτησία τους είναι η επίλυση κάθε προβλήματος, το οποίο φυσικά πρόβλημα το έχουν ιδιοκτησιακά μεταβιβάσει στους απλούς πολίτες ως να είναι αυτοί οι γεννήτορες. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους πολιτικούς μόνο του κυβερνώντος κόμματος . Για να εξηγούμαστε και ιδιοκτησιακά να μην παρεξηγούμαστε… Αναφέρομαι σε πολιτικούς όλων των κομμάτων, οι οποίοι έχουν μεταβιβάσει στην ιδιοκτησία τους τη ζωή τη δική μας, χαριεντίζονται με τα προβλήματα μας κι ως ιδιοκτήτες αιθεροβάμονες ακόμα και του ουρανού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το παίζουν ΘΕΟΙ.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Βρε πες τους να κάνουν στην μπάντα. Πες τους να κάνουν στην άκρη. Γιατί καλές οι ιδιοκτησίες, έτσι όπως τις ονειρεύονται και παθιάζονται ως κατά φαντασία ιδιοκτήτες, αλλά το ότι ο λαός επιτρέπει να υπάρχουν όλοι αυτοί οι νοσούντες από την ιδιοκτησιακή πάθηση, δε σημαίνει ότι ο λαός έχει απωλέσει τις δικές του ιδιοκτησίες. Οι οποίες μάλιστα είναι σε πολύ ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα, στην Άνω Αξιοπρέπεια, στα Πέρα Δικαιώματα, στην Παραλία της Αλήθειας, στην Κάτω Πλαγιά Ελευθερίας, στα Μετέωρα της Αρχοντιάς… και τόσες άλλες ιδιοκτησίες του λαού που αν πει να τις ρευστοποιήσει, θα αποκτήσει οικονομική δυνατότητα τέτοια που θα τους αγοράσει εν μία νυκτί, όλους αυτούς τους ψευτοιδιοκτήτες.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Τροχοδρομώ τη σκέψη μου σε άλλη αρτηρία, σκεπτόμενος ότι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, υπάρχουν δύο δήμαρχοι στο νομό που δε θα κουνήσουν από τη θέση τους, ένας που στα πόδια του θα «κουρνιάσουν» παλικάρια κορασίδες και δύο οι οποίοι πλέουν σε νερά θολά. Ο ακούνητος είναι κατά τη γνώμη μου ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, δεδομένου ότι έχει βαλθεί να αλλάξει την περιοχή, έχει γεμίσει τη φαρέτρα του με έργα και όπου τον καλέσουν σε χωριό, οικισμό, γειτονιά του Αποκόρωνα, τρέχει αμέσως με σαφήνεια στο λόγο και τις πράξεις του, όπως μου περιγράφουν διάφοροι κάτοικοι του δήμου. Δε λοξοκοιτάζει άλλες θέσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ τα έργα που έχει δρομολογήσει είναι αναπτυξιακά και σοβαρά. Οπότε ο κ. Κουκιανάκης με τα σημερινά δεδομένα, καλά κρατεί.

@Για τους άλλους δε θα αναφέρω σήμερα ονόματα… όχι ότι δε θέλω, αλλά είναι ακόμα ανοικτές κάποιες γραμμές ενημέρωσης τις οποίες εμπιστεύομαι και ότι αναφέρω στα γραφόμενα μου, επιθυμώ να μην τροποποιούνται. Υπομονή και σας υπόσχομαι ενδιαφέρουσες ειδήσεις με αυτοδιοικητικά νέα.

Μή μου τοὺς κύκλους τάραττε@Αυτός είναι ο Μπάμπης ο σκυλάκος… Νιάου λοιπόν, μιας και ξέρει ο Μπάμπης ξένες γλώσσες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα