Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η Ωραία Ελλάς (1839, Αθήνα, Ελλάδα)

Η Ωραία Ελλάς
Φωτεινό, παραδοσιακό, γεμάτο ιστορία.

Το Καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι, έχει ιστορία που αρχίζει από το 1839. Το Καφέ δεσπόζει στο μέρος όπου λειτουργούσε επί σειρά αιώνων το παζάρι της παλιάς Αθήνας.

Η Ωραία Ελλάς
Αναμνήσεις από το παρελθόν

Σήμερα μοιάζει ως «χρονοκάψουλα» για τον επισκέπτη, ο οποίος, όταν περάσει την πόρτα του μεταφέρεται τουλάχιστον έναν αίωνα πίσω.

Η Ωραία Ελλάς
Παράδοση και σεβασμός στο παρελθόν. Κάθε γωνιά του «Ωραία Ελλάς» κρύβει αντίκες, αντικείμενα του χθες…

Η θέα από το μπαλκόνι του Καφέ, κόβει την ανάσα! Ακρόπολη, Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, οι υπέροχες σκεπές των νεοκλασικών, η Πλάκα, τ’ Αναφιώτικα απλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη που πίνει καφέ στο ομορφότερο σκηνικό της πόλης!

Η Ωραία Ελλάς
Ομορφη Αθήνα, «Ωραία Ελλάς»

Σύμφωνα με τις πηγές το Καφέ αποτελούσε ένα από τα πλέον πολυτελή καφενεία της πόλης, το οποίο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την αστική κοινωνία της εποχής. Τραπεζάκια με μαρμάρινη επιφάνεια, ψάθινες ξυλινες καρέκλες, μαρμάρινες σκάλες χαρακτηρίζουν το εσωτερικό του.

Η Ωραία Ελλάς
Η Ακρόπολη στο “πιάτο” σας!

Λέγεται μάλιστα, πως τον Απρίλη του 1841 ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επισκέφθηκε την Αθήνα και πέρασε από το διάσημο Αθηναϊκό Καφέ, για το οποίο και έγραψε χαρακτηριστικά στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα»: «H Αθήνα έχει ένα καινούριο ιταλικό καφενείο, τόσο μεγάλο και κομψό, που θα έκανε εντύπωση ακόμα και στο Αμβούργο και το Βερολίνο. Εδώ είδα νεαρούς Έλληνες με εθνικές στολές, σφιγμένους όμως τόσο πολύ, που σίγουρα θα είχαν μελανιάσει τα πλευρά τους. Έπαιζαν μπιλιάρδο καπνίζοντας, φορώντας γάντια…. Αυτοί ήταν πραγματικά οι Έλληνες δανδήδες…».

Η Ωραία Ελλάς
Ματιές σε εποχές αλλοτινές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ωραία Ελλάς» αποτέλεσε και τον χώρο που διαμορφωνόταν -ως ένα σημείο- η ύλη του αντιμοναρχικού φύλλου «Το Μέλλον της Πατρίδας». Την εποχή της κατοχής εκεί έγινε το πρώτο συσσίτιο στην πόλη, ενώ στην πορεία η Γκεστάπο κατέλαβε το κτίριο. Στο υπόγειο του Καφέ μάλιστα βρίσκονται ακόμα σκονισμένα αντικείμενα από εκείνη την εποχή.

Η Ωραία Ελλάς
Κάθε ώρα της ημέρας, κάθε στιγμή, το «Ωραία Ελλάς» είναι γεμάτο από ντόπιους και τουρίστες που απολαμβάνουν τον καφέ τους, παραδοσιακές νοστιμιές, το ποτό τους

Σε προθήκες, στο χώρο του Καφέ, μπορεί κανείς να θαυμάσει αντικείμενα αντίκες, που «τραβούν» την προσοχή των ψαγμένων θαμώνων. Πρόκειται για ένα είδος μικρού, αλλά χαρακτηριστικού λαογραφικού μουσείου, που κάνει τη διαφορά και προβάλλει την ιστορία του Καφέ, αλλά και της χώρας. Κεραμικά από τη Σίφνο, τη Ρόδο και την Αίγινα, ξυλόγλυπτα από τη Σκύρο, αντικείμενα μαρμαρογλυπτικής από την Τήνο και ρόκες, πινακωτές και καρδάρια από την Ήπειρο & τη Μακεδονία είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα δείτε σε επίσκεψή σας εκεί.

Η Ωραία Ελλάς
Καφές με θέα! Αξία ανεκτίμητη!

Ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του «Ωραία Ελλάς», ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ήταν και η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ο σπουδαίος γερμανός τραγουδιστής Ιβάν Ρεμπρόφ, ο Άγγλος σεφ Τζέιμι Όλιβερ (ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε το Καφενείο η Ωραία Ελλάς ανάμεσα στα καλύτερα στην πόλη).

Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ

Μητροπόλεως 59,
Μοναστηράκι, Αθήνα
0030 21 0321 6850
oraia.ellas@yahoo.com

Ηome


www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα