Το Καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι, έχει ιστορία που αρχίζει από το 1839. Το Καφέ δεσπόζει στο μέρος όπου λειτουργούσε επί σειρά αιώνων το παζάρι της παλιάς Αθήνας.
Σήμερα μοιάζει ως «χρονοκάψουλα» για τον επισκέπτη, ο οποίος, όταν περάσει την πόρτα του μεταφέρεται τουλάχιστον έναν αίωνα πίσω.
Η θέα από το μπαλκόνι του Καφέ, κόβει την ανάσα! Ακρόπολη, Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, οι υπέροχες σκεπές των νεοκλασικών, η Πλάκα, τ’ Αναφιώτικα απλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη που πίνει καφέ στο ομορφότερο σκηνικό της πόλης!
Σύμφωνα με τις πηγές το Καφέ αποτελούσε ένα από τα πλέον πολυτελή καφενεία της πόλης, το οποίο εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για την αστική κοινωνία της εποχής. Τραπεζάκια με μαρμάρινη επιφάνεια, ψάθινες ξυλινες καρέκλες, μαρμάρινες σκάλες χαρακτηρίζουν το εσωτερικό του.
Λέγεται μάλιστα, πως τον Απρίλη του 1841 ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν επισκέφθηκε την Αθήνα και πέρασε από το διάσημο Αθηναϊκό Καφέ, για το οποίο και έγραψε χαρακτηριστικά στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα»: «H Αθήνα έχει ένα καινούριο ιταλικό καφενείο, τόσο μεγάλο και κομψό, που θα έκανε εντύπωση ακόμα και στο Αμβούργο και το Βερολίνο. Εδώ είδα νεαρούς Έλληνες με εθνικές στολές, σφιγμένους όμως τόσο πολύ, που σίγουρα θα είχαν μελανιάσει τα πλευρά τους. Έπαιζαν μπιλιάρδο καπνίζοντας, φορώντας γάντια…. Αυτοί ήταν πραγματικά οι Έλληνες δανδήδες…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ωραία Ελλάς» αποτέλεσε και τον χώρο που διαμορφωνόταν -ως ένα σημείο- η ύλη του αντιμοναρχικού φύλλου «Το Μέλλον της Πατρίδας». Την εποχή της κατοχής εκεί έγινε το πρώτο συσσίτιο στην πόλη, ενώ στην πορεία η Γκεστάπο κατέλαβε το κτίριο. Στο υπόγειο του Καφέ μάλιστα βρίσκονται ακόμα σκονισμένα αντικείμενα από εκείνη την εποχή.
Σε προθήκες, στο χώρο του Καφέ, μπορεί κανείς να θαυμάσει αντικείμενα αντίκες, που «τραβούν» την προσοχή των ψαγμένων θαμώνων. Πρόκειται για ένα είδος μικρού, αλλά χαρακτηριστικού λαογραφικού μουσείου, που κάνει τη διαφορά και προβάλλει την ιστορία του Καφέ, αλλά και της χώρας. Κεραμικά από τη Σίφνο, τη Ρόδο και την Αίγινα, ξυλόγλυπτα από τη Σκύρο, αντικείμενα μαρμαρογλυπτικής από την Τήνο και ρόκες, πινακωτές και καρδάρια από την Ήπειρο & τη Μακεδονία είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα που θα δείτε σε επίσκεψή σας εκεί.
Ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του «Ωραία Ελλάς», ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ήταν και η βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ο σπουδαίος γερμανός τραγουδιστής Ιβάν Ρεμπρόφ, ο Άγγλος σεφ Τζέιμι Όλιβερ (ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε το Καφενείο η Ωραία Ελλάς ανάμεσα στα καλύτερα στην πόλη).
Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ
Μητροπόλεως 59,
Μοναστηράκι, Αθήνα
0030 21 0321 6850
oraia.ellas@yahoo.com
www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute
* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».