1725 μέχρι 17.6.1771
Δ’ μέρος (τελευταίο): Υστεροφημία Δασκαλογιάννη.
Προς τιμή του Δασκαλογιάννη,έχει δοθεί το όνομά του στο Αεροδρόμιο των Χανίων.Άγαλμά του έχει τοποθετηθεί στην γενέτειρά του Ανώπολη Σφακίων. Προτομή του έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ηρακλείου,όπου μαρτύρησε και θανατώθηκε.Το όνομά του έχει δοθεί σε κεντρική πλατεία της ίδιας πόλης,δίπλα στη πλατεία Ελευθερίας.Προτομή του έχει τοποθετηθεί σε πλατεία που από το έτος 1957 φέρει το όνομά του,στο Περιστέρι της Αθήνας. Επίσης το όνομά του φέρει το μεγαλύτερο στρατόπεδο του Ηρακλείου,όπου βρίσκεται και η ιστορική Σχολή Έφέδρων Αξιωματικών Πεζικού(Σ.Ε.Α.Π.).
Τέλος αρκετά ρυζίτικα,πλέον μαντινάδων,έχουν γραφτεί και αποδοθεί για τον Δασκαλογιάννη όπως:Το Τραγούδι του Δασκαλογιάννη,τραγουδισμένο από τον Παπά Άγγελο Ψυλάκη.Δασκαλογιάννης ρυζίτικο ρίμας,τραγουδισμένο από τον Φουράκη Ανδρέα και λοιπό Όμιλο Ρυζιτών.Δασκαλογιάννης,τραγουδισμένο από τον Αντώνη Μαρτσάκη.Το Ρυζίτικο του Δασκαλογιάννη,τραγουδισμένο από Ομάδα Ρυζιτών.Δάσκαλε Γιάννη,τραγουδισμένο από τον Μουσικό χορευτικό Σύλλογο Σφακίων.Ανώπολη Σφακίων,Άκρα του τάφου σιωπή(στίχοι).Καλλικράτης Ρυζίτικο,και ενδεχομένως αλλά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους με τον τρόπο τους αποδίδουν φόρο τιμής προς τον μεγάλο ήρωα και μάρτυρα Ιωάννη Βλάχο-Δασκαλογιάννη.
Δόξα πρέπει στον εν λόγω Σφακιανό ήρωα,μάρτυρα και ιερομάρτυρα.
Υποκλίνομαι μπροστά στην μεγάλη μορφή σου ανδρείε ήρωα Δασκαλογιάννη.
Οι Έλληνες,για την λύτρωση των οποίων θυσιάστηκες σε κρίσιμους χρόνους,σε ευγνωμονούν και υμνολογούν. Είθε η ηγετική μορφή σου,να διαφεντεύει αυτού ψηλά που βρίσκεσαι,σε χώρους Παραδείσου.
Ανάβυσσος 26.3.2022