Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το ημερολόγιο του Μανούσου

Άρτεμις Πλανάκη – Εκδόσεις Ιδρύματος Ελευθερίου Βενιζέλου

Τη συγγραφέα Άρτεμις Πλανάκη τη γνώρισα κατά τις διαδικασίες οργάνωσης της πρώτης συνάντησης Χανιωτών συγγραφέων για την ημέρα εορτασμού του παιδικού βιβλίου που οργάνωσε το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων. Η συγγραφέας έκανε μια πολύ ωραία δράση την ημέρα εκείνη μαζί με την εικονογράφο του βιβλίου Λίλα Καλογερή, που ενθουσίασε τα παιδιά που συμμετείχαν. Η δράση σχετιζόταν με το βιβλίο τους «Το ημερολόγιο του Μανούσου», το οποίο αφορά ένα ιστορικό θέμα της Κρήτης μας, την ένωσή της με την Ελλάδα.

Στο βιβλίο αποτυπώνεται γλαφυρά το ημερολόγιο του Μανούσου Κελαϊδή. Ο κ. Μανούσος είχε ως παιδάκι ζήσει την εορταστική ημέρα της επετείου της Κρήτης και περιγράφει σε ένα αναλυτικό ημερολόγιο καταγραφής καταστάσεων και συναισθημάτων την ημέρα εκείνη που ενώθηκε η Κρήτη. Πώς συμπεριφερόταν κάθε μέλος της οικογένειας, λαογραφικά στοιχεία ενδυμασίας, ηθών και εθίμων περιγράφονται αναλυτικά στο ημερολόγιο του κ. Μανούσου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η έπαρση της ελληνικής σημαίας, η συγκίνηση των παρευρισκόμενων, όλα κάνουν εντύπωση στο μικρό παιδί και τα καταγράφει λεπτομερώς στο ημερολόγιό του.

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο που προωθεί την εξοικείωση των παιδιών με την τοπική ιστορία και αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για τα παιδιά μας.

Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή είναι δροσερή, με ωραίες και καινοτόμες πινελιές, τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι ζωντανά και ευχάριστα ενώ η εικονογράφος καταφέρνει να δώσει σίγουρα πετυχημένα το εορταστικό κλίμα της ημέρας.

Εύχομαι ολόψυχα στις δύο δημιουργούς καλοτάξιδο το πόνημά τους και να φτάσει σε πολλά μικρά χεράκια στα πέρατα του κόσμου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα