Διαχρονικό ζητούμενο ο συνεδριακός τουρισμός στα Χανιά και σήμερα γυρνάμε πίσω τον χρόνο στις 5 Μαΐου του 1977 και διαβάζουμε για διεθνές ιατρικό συνέδριο το οποίο διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Μάλιστα, στο συνέδριο συμμετείχε και συντάκτης της Βρετανικής Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας.
Αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της εποχής «από την 1η Μαΐου άρχισαν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κολυμβαρίου οι εργασίες διεθνούς Ορθοπεδικού Συνεδρίου και θα διαρκέσουν έως την 8η Μαΐου.
Στο Συνέδριο μετέχουν 50 και πλέον ξένοι, κυρίως Βρεταννοί και Ελληνες ορθοπεδικοί ιατροί, μεταξύ των οποίων καθηγηταί και υφηγηταί Πανεπιστημίων της αλλοδαπής και της ημεδαπής.
Προχθές οι Σύνεδροι περιήλθαν την πόλη μας και την περιοχή της, εξέφρασαν δε προς τον κ. Δήμαρχο με πολύ θερμούς λόγους τον θαυμασμό των για την ομορφιά του τόπου και για την ευγένεια και τα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του.
Το βράδυ (προχθές) ο Δήμος εδεξιώθηκε τους Συνέδρους στο ξενοδοχείο “Ξενία”.
Κατά τη διάρκεια δε της δεξιώσεως ανταλλάχθησαν προσφωνήσεις μεταξύ του κ. Δημάρχου και του κ. Όουεν, συντάκτου της Βρεταννικής Ιατρικής Εγκυκλοπαίδειας, εξ ονόματος των Συνέδρων.
Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τους Συνέδρους για την τιμή της επισκέψεως των στην πόλη μας και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διαμονή των εδώ θα διαπιστώσουν ότι οι κάτοικοι του τόπου διατηρούν και ασκούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία.
Προς τους Βρεταννούς Συνέδρους ιδιαιτέρως ο κ. Δήμαρχος ετόνισε το γεγονός ότι η επίσκεψη των γίνεται στις μέρες που όλοι στρέφομε τη μνήμη μας με συγκίνηση στους Βρεταννούς συναγωνιστές του Κρητικού λαού εναντίον των ναζιστών επιδρομέων.
Στην απάντησή του ο κ. Όουεν μίλησε με ενθουσιασμό για την Κρήτη και το λαό της και ιδιαίτερα για τα Χανιά και τους Χανιώτες, που όπως είπε, γνωρίζει πως αγωνίσθηκαν πάντα υπέρ της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Χθες, οι Σύνεδροι, επισκέφθηκαν το Φαράγγι της Σαμαριάς».