Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες από το σχολείο Περιβολίων

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά και πολλές ζωγραφιές από τα παιδιά του Δ.Σ. Περβολίων με μηνύματα αγάπης και ειρήνης θα λάβουν την επόμενη εβδομάδα Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στην Τσεχία.
Με πρωτοβουλία της κας Lenka Kubenova που ζει μόνιμα στα Χανιά και δραστηριοποιείται στην εμπορία αγροτικών προϊόντων εδώ και 5 χρόνια με την χώρα καταγωγής της την Τσεχία, έφυγαν χθες 500 κιλά με φρούτα και λαχανικά. Η φόρτωση των προϊόντων που προσφέρθηκαν δωρεάν από τους αγρότες- παραγωγούς έγινε στη “Συνεργατική” χθες το πρωί.
«Η βοήθεια θα πάει στο χωριό Hladke Zivotice, κοντά στην Όστραβα. Ο δήμαρχος του χωριού διαμόρφωσε μια δομή που φιλοξενεί 60 γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία. Είναι εντυπωσιακό ότι βρήκαμε υποστηρικτές, πολλοί αγρότες μας είπαν ότι θέλουν να βοηθήσουν. Συνολικά στάλθηκαν περίπου 500 κιλά με φρέσκα προϊόντα» δήλωσε στα “Χ.ν.” η κ. Kubenova. Για τους παραγωγούς που πρόσφεραν προϊόντα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να κάνουν και πως στο αίτημα της κ. Kubenova όλοι οι συνεργαζόμενοι αγρότες ανταποκρίθηκαν.
Tα παιδία της κ. Kubenova είναι μαθήτριες στο Δ.Σ. Περβολίων. Όταν πρότεινε στο διευθυντή του σχολείου να συνοδευτούν τα προϊόντα με ζωγραφιές- μηνύματα των παιδιών αυτός το αποδέχθηκε άμεσα. Στο συγκεκριμένο σχολείο εδώ και ένα μήνα φοιτούν και τρεις μαθητές από την Ουκρανία που έφυγαν από τον τόπο τους μετά τη Ρωσική εισβολή.
«Ολόκληρη η κοινωνία των Περβολίων, το σχολείο, ο πολιτιστικός σύλλογος κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων» μας τόνισε ο κ. Νεκτάριος Πετράκης διευθυντής του Δ.Σ. Περβολίων συμπληρώνοντας πως «στην αρχή είχαμε ένα τεράστιο προβληματισμό για το πως θα τα εντάξουμε. Οι σκέψεις και οι σχεδιασμοί μας… πήγαν περίπατο γιατί τα παιδιά έχουν μια μοναδική δυνατότητα να προσαρμόζονται και να επικοινωνούν ακόμα και αν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα . Άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά αυτά και από το παράδειγμα τους θα πρέπει να διδαχθούμε και εμείς οι μεγάλοι, γιατί αν λειτουργούσαμε όλοι έτσι δεν θα γίνονταν πόλεμοι.»
Το σχολείο έκανε ότι μπορούσε με τροποποίηση του ωραρίου ώστε να γίνουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στα τρία παιδιά και πλέον «περιμένουμε από την ελληνική πολιτεία να τρέξει προγράμματα για τη φοίτηση τους και την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των οικογενειών. Μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικό ότι εκδόθηκαν αμέσως χαρτιά, τους δόθηκε το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης και ΑΜΚΑ και οι μητέρες τους μπορούν να εργαστούν» είπε ο κ. Πετράκης.

O Ντενίς από το Χάρκοβο


Από το Χάρκοβο, μέσα στο Μάρτιο ήλθε μαζί με τη μητέρα του στα Χανιά ο Ντενίς αφήνοντας πίσω πατέρα, συγγενείς και σπίτι. Μιλάει εξαιρετικά αγγλικά και συνεννοείται εύκολα μαζί μας. Δηλώνει ενθουσιασμένος από το κλίμα στο σχολείο των Περβολίων, τη συμπεριφορά των δασκάλων του, το πως τον δέχθηκαν οι συμμαθητές τους. «Έχω μια δυσκολία στα Ελληνικά αλλά προσπαθώ να μάθω με βοηθάνε οι δάσκαλοι. Η γλώσσα δεν μου φαίνεται δύσκολη» μας λέει. Ο ίδιος είναι πολύ χαρούμενος που τα λαχανικά και τα φρούτα από τα Χανιά θα δοθούν σε Ουκρανούς πρόσφυγες που διαμένουν στην Τσεχία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα